6.2 C
Belgrade

Gradonačelnik obišao pčelarsko gazdinstvo Novković u Barajevu – Grad nastavlja da podržava male privrednike

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je danas u okviru akcije „Gradonačelnik u vašem domu, vama na usluzi” porodično gazdinstvo Novković u opštini Barajevo koje se već 25 godina veoma uspešno bavi pčelarstvom.

– Danas smo u poseti ovom izuzetno uspešnom gazdinstvu, koje se već dugi niz godina bavi pčelarstvom kao porodičnim biznisom, što im je jedini izvor prihoda. Gazdinstvo Novković poseduje pet stotina košnica i svi njegovi članovi, domaćin sa svojim ocem, majkom, suprugom i ćerkama plasiraju svoje proizvode na tržište. Koliko se ozbiljno bave ovim poslom govori i činjenica da na godišnjem nivou proizvedu čak 10 tona meda. Obim posla zahteva svakodnevnu angažovanost cele porodice tokom čitave godine i zato sam danas ovde sa predsednikom opštine Barajevo i svojim saradnicima kako bismo razgovarali o tome na koje načine još možemo da pomognemo malim privrednicima da održe svoj posao u ovim otežanim okolnostima pandemije, ali i da vidimo kako možemo da još više unapredimo ovaj vid proizvodnje u Beogradu – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je ovo gazdinstvo proteklih godina dobilo subvencije Grada Beograda i Republike Srbije, te postiglo vrhunske rezultate u proizvodnji i drugih pčelinjih proizvoda, među kojima su kozmetički preparati i neke vrste pića. 

– Gazdinstvo Novković predstavlja sjajan primer dobrog poslovanja i posebno mi je drago što je Grad Beograd učestvovao u subvencijama za kupovinu različite zahtevne opreme neophodne za ovaj vid proizvodnje i obradu meda. Čak su i gosti iz Japana posetili ovu porodicu i obišli njenu proizvodnju, koja se nadaleko pročula po dobrom glasu – naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je na teritoriji Beograda preko 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a od toga je oko 170.000 hektara obradive zemlje, te dodao da Grad Beograd nastavlja da daje posebne subvencije za različite oblasti poljoprivrede.

– Te oblasti su voćarstvo, povrtarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, kao i nabavka različite opreme i mehanizacije. U prethodnoj godini, Grad Beograd je dodelio 180 miliona dinara subvencija za poljoprivrednike, a samo za pčelarstvo 30 miliona. Preko 230 poljoprivrednih gazdinstava je dobilo subvencije, a za 2022. godinu planirano je znatno više sredstava, 240 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi, od toga je opredeljeno 35 miliona za pčelarstvo. Grad je strateški opredeljen da ulaže u poljoprivredu, da podržava male privrednike i razvoj rubnih opština podjednako kao i opštine u gradskom jezgru Beograda – kazao je gradonačelnik Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °