2.9 C
Belgrade

Gradonačelnik Radojičić: Beograd pruža podršku razvoju Frankofonije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se u Starom dvoru sa ambasadorom Republike Tunis u Srbiji Sejf Ala Režebom i direktorom Francuskog instituta u Srbiji Stanislasom Pjereom. Prilikom njihovog susreta razgovaralo se o saradnji Tunisa i Beograda, ali i o važnosti Međunarodne organizacije Frankofonija.

– Srbija i Tunis imaju dobre i prijateljske odnose. Srbija pamti pomoć Tunisa srpskoj vojsci, ranjenicima i civilima u Prvom svetskom ratu kada se 52 hiljade srpskih vojnika oporavilo i vratilo na front da pomogne saveznicima da odnesu pobedu u ratu. Više od 3.700 grobova srpskih vojnika i civila se i danas nalazi u Tunisu i to je velika spona između naša dva naroda – rekao je Radojičić. 

Gradonačelnik Radojičić je istakao da će Grad Beograd nastaviti da podržava inicijative koje vode ka boljem položaju frankofone zajednice u našoj zemlji i da je ponosan na rad Francuskog instituta u Beogradu.

– Nastojaćemo da i ova godina protekne u obeležavanju frankofone kulture i važnosti uloge naše zemlje i naroda u njoj. Svaka ovakva aktivnost nas podseća koliko je važno čuvati svoj jezik i pismo, jer na taj način širimo kulturu i jačamo sopstveni identitet – naveo je gradonačelnik.

Režeb i Pjere su izrazili zahvalnost gradonačelniku Radojičiću na podršci koju Beograd pruža u razvoju Frankofonije i organizaciji manifestacija u glavnom gradu. 

– Dvadesetog marta se obeležava Dan Frankofonije i proslavlja Nacionalni dan Republike Tunis, a dobra saradnja sa Gradskom upravom će se nastaviti i prilikom obeležavanja ova dva praznika. Od 2018. godine, Srbija je pridruženi član Međunarodne organizacije Frankofonija i nastavlja da unapređuje saradnju u cilju promocije njenih vrednosti, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim prioritetima, ali i promocije upotrebe francuskog jezika – istakao je tom prilikom Režeb.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °