13.6 C
Belgrade

Gradonačelnik Radojičić: Beograd pruža podršku razvoju Frankofonije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se u Starom dvoru sa ambasadorom Republike Tunis u Srbiji Sejf Ala Režebom i direktorom Francuskog instituta u Srbiji Stanislasom Pjereom. Prilikom njihovog susreta razgovaralo se o saradnji Tunisa i Beograda, ali i o važnosti Međunarodne organizacije Frankofonija.

– Srbija i Tunis imaju dobre i prijateljske odnose. Srbija pamti pomoć Tunisa srpskoj vojsci, ranjenicima i civilima u Prvom svetskom ratu kada se 52 hiljade srpskih vojnika oporavilo i vratilo na front da pomogne saveznicima da odnesu pobedu u ratu. Više od 3.700 grobova srpskih vojnika i civila se i danas nalazi u Tunisu i to je velika spona između naša dva naroda – rekao je Radojičić. 

Gradonačelnik Radojičić je istakao da će Grad Beograd nastaviti da podržava inicijative koje vode ka boljem položaju frankofone zajednice u našoj zemlji i da je ponosan na rad Francuskog instituta u Beogradu.

– Nastojaćemo da i ova godina protekne u obeležavanju frankofone kulture i važnosti uloge naše zemlje i naroda u njoj. Svaka ovakva aktivnost nas podseća koliko je važno čuvati svoj jezik i pismo, jer na taj način širimo kulturu i jačamo sopstveni identitet – naveo je gradonačelnik.

Režeb i Pjere su izrazili zahvalnost gradonačelniku Radojičiću na podršci koju Beograd pruža u razvoju Frankofonije i organizaciji manifestacija u glavnom gradu. 

– Dvadesetog marta se obeležava Dan Frankofonije i proslavlja Nacionalni dan Republike Tunis, a dobra saradnja sa Gradskom upravom će se nastaviti i prilikom obeležavanja ova dva praznika. Od 2018. godine, Srbija je pridruženi član Međunarodne organizacije Frankofonija i nastavlja da unapređuje saradnju u cilju promocije njenih vrednosti, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim prioritetima, ali i promocije upotrebe francuskog jezika – istakao je tom prilikom Režeb.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
scattered clouds
14.3 ° C
14.8 °
11.8 °
71 %
4.1kmh
40 %
Уто
14 °
Сре
19 °
Чет
22 °
Пет
21 °
Суб
23 °