6.8 C
Belgrade

Gradonačelnik Radojičić čestitao građanima 7. april – Svetski dan zdravlja

Povodom Svetskog dana zdravlja, koji se svake godine obeležava 7. aprila, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da je i ovaj dan odličan trenutak da se podsetimo zdravstvenih radnika koji se već dve godine od pojave pandemije virusa korona neprekidno bore za naše živote i zdravlje.

– U ime Grada Beograda, kao gradonačelnik i lekar zahvaljujem zdravstvenim radnicima na svemu što i dalje čine. Iako je zdravstveni sistem bio pod velikim pritiskom, ostao je stabilan zahvaljujući politici koju je vodio predsednik Aleksandar Vučić – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je u prethodne četiri godine strateški cilj Grada Beograda bio postizanje ekološke stabilnosti, pre svega razvojem urbane mobilnosti i ozelenjavanjem grada, oblasti koje su međusobno usko povezane.

– Podsetiću da smo samo u prethodnom periodu unapredili urbanu mobilnost i u okviru nje gradski saobraćaj nabavkom 10 autobusa na električni pogon, kao i 100 autobusa na prirodni gas. Beograd trenutno ima 103 kilometra uređene biciklističke infrastrukture. Unapredili smo pešački saobraćaj izgradnjom Savskog trga i šetališta Lazaro Kardenas. U saradnji sa partnerima izgradili smo pešačke i biciklističke staze u najzelenijim delovima grada, kao što su Banjička šuma, Zvezdara i Ada Ciganlija. Sa druge strane, kada je reč o ozelenjavanju, samo u okviru akcije „Drvo za Beograd” zasadili smo oko 2.500 sadnica, a preko Javnog komunalnog preduzeća „ Zelenilo – Beograd” još 5.000 tokom protekle godine, što je sve išlo u prilog tome da Beograd bude zeleni grad. Ostvarenjem ova dva strateška cilja, urbane mobilnosti i ozelenjavanja, pozitivno smo uticali na zdravstvenu preventivu, a na širem planu preventivu smo usmerili i ka zdravstvenom sistemu, jer kada su građani zdraviji onda je i zdravstveni sistem rasterećeniji – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °