25.5 C
Belgrade

Radojičić dodelio nagrade devojčicama povodom Međunarodnog dana devojčica u IKT sektoru

Na završnoj svečanosti Dana devojčica u IKT sektoru, kojom se zatvara ovogodišnje obeležavanje Međunarodnog dana devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić uručio je danas nagrade najboljim takmičarkama i projektima za 2022 godinu.

On je u svečanoj sali Starog dvora istakao značaj ovakvih i sličnih skupova, kojima se pruža podrška devojčicama i ženama u našem društvu.

– Na taj način omogućujemo svakom da bira zanimanje koje želi, voli i za koje ima sklonost i talenat. Ističem da su devojčice u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija podjednako dobre kao i muškarci, kao i drugim životnim oblastima za koje su u prošlosti postojale predrasude – ukazao je Radojičić.

Podsetio je da je Grad Beograd u prethodnom periodu mnogo uložio u moderne tehnologije i razvoj „pametnog” i ujedno zdravog grada.

– Pitanje informacionih tehnologija i komunikacija je već sada značajna tema u Gradu Beogradu, a ovakvi i slični projekti svakako daju doprinos u tom pogledu. Grad je u prethodnoj godini izdvojio oko 10 miliona dinara za najbolje inovacione projekte u IKT sektoru, 20 miliona za najbolje preduzetničke projekte i startapove mladih i oko 30 miliona ove godine za iste svrhe, pri čemu su prednost imale devojke i žene mlađe od 40 godina – precizirao je gradonačelnik.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je istakao da je Dan devojčica u IKT sektoru nastavak kontinuirane aktivnosti i promocije Srbije kao zemlje inovacija.

– Jednako tako i kao zemlje koja žensko inovaciono preduzetništvo vidi kao jedan od ključnih segmenata za razvoj našeg društva. Zahvaljujući ulaganju u razvoj inovacionih eko-sistema Srbija je postala lider u regionu. Pet godina radimo na četiri osnovna programa podrške inovacionom eko-sistemu, među kojima je i podrška ženskom preduzetništvu – naveo je Popović i zahvalio Gradu Beogradu i gradonačelniku Radojičiću na podršci.

Pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Prijić dodala je da su žene po obrazovanju u Srbiji ravnopravne sa muškarcima, te imaju dobru startnu poziciju u IKT sektoru.

Predsednica Udruženje poslovnih žena Srbije Sanja Popović Matić je rekla da se Dan devojčica u IKT sektoru obeležava 12 godina, te da je kroz taj projekat prošlo oko 9.000 devojčica.

– Cilj je da se osim preduzetnicama podrška pruži i mladim nadama u Srbiji. Ove godine je pristiglo 69 radova od kojih je 66 ispunilo kriterijume, gotovo duplo više nego prethodnih godina. Vi ste definitivno generacija koja obećava – zaključila je Sanja Popović Matić.

Udruženje poslovnih žena Srbije ove godine Dan devojčica u IKT sektoru realizuju u saradnji sa Gradom Beogradom kroz projekat „Beogradske preduzetničke ikone i mlade nade – zmajice u inovacijama”, a podržan je od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Udruženje poslovnih žena Srbije dobilo je za realizaciju Dana devojčica institucionalnu podršku predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, koja je i ove godine počasna pokroviteljka projekta, istakli su organizatori.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
scattered clouds
25.2 ° C
25.9 °
24.7 °
60 %
4.1kmh
40 %
Суб
25 °
Нед
23 °
Пон
17 °
Уто
22 °
Сре
17 °