26.4 C
Belgrade

Gradonačelnik Radojičić na otvaranju 43. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je danas svečanom otvaranju 43. Međunarodnog sajma turizma, koji se do 27. marta održava na Beogradskom sajmu.

Radojičić je istakao značaj Međunarodnog sajma turizma u Beogradu koji će, prema njegovim rečima, u narednim danima biti centar turizma u ovom delu Evrope. 

– Poznato je koliko je bogata kulturno-istorijska tradicija naše prestonice – od Vinčanske i Rimske kulture, pa do novije istorije. Malo gradova u Evropi ima takvo turističko i kulturno-istorijsko bogatstvo kakvo ima Beograd – ukazao je gradonačelnik.

On je podsetio da glavni grad Srbije ima vrlo sadržajan kulturni i festivalski život, kao i da je poznat po gastronomiji i gostoprimstvu.

Takođe, veliki su potencijali Beograda i u domenu eko-turizma i proizvodnji zdrave hrane, posebno u rubnim gradskim opštinama, kazao je Radojičić i podsetio na Avalu, Kosmaj i Adu Ciganliju kao izuzetno posećena gradska izletišta koja doprinose ukupnoj turističkoj ponudi.

Gradonačelnik je precizirao da svaki deveti čovek u Beogradu živi ili ima neku korist od turizma.

– Beograd je do izbijanja pandemije virusa korona imao ubrzani porast broja poseta stranih turista. Pandemija je uticala na privremeni pad broja poseta, ali već prošle godine smo imali duplo više turista nego 2020. godine, a ove godine ponovo postoji trend rasta. Meni je drago što mogu da kažem da je turizam u Beogradu ponovo stao na svoje noge. Od 2018, zaključno sa 2021. godinom, ukupan broj gostiju je bio 3,3 miliona, dok je u 2021.  zabeležen porast od 84 odsto u odnosu na 2020 godinu. Za isti period ukupan broj noćenja je iznosio sedam miliona, od čega je bilo šest miliona stranih noćenja – rekao je Radojičić.

Nadam se da ćemo vrlo brzo uspeti da psostignemo rezultate iz perioda neposredno pre pandemije virusa korona, kada je srpska prestonica na godišnjem nivou beležila 20 odsto veću posetu u odnosu na svaku prethodnu godinu, naveo je gradonačelnik.

On je istakao da razvoj Beograda omogućava i razvoj turizma.

– Privredni razvoj u poslednjih 10 godina uticao je na povećanje turističke ponude, od projekta „Beograd na vodi” do razvoja Donjeg Dorćola i Linijskog parka, pa do završetka uređenja enterijera Hrama Svetog Save – podsetio je Radojičić. 

Gradonačelnik je poželeo učesnicima uspešan sajam, građane prestonice je pozvao da posete 43. manifestaciju, a Beogradskom sajmu čestitao jubilej – 85 godina od osnivanja.

Događaju je prisustvovala ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, direktorka Turističke organizacija Srbije Marija Labović, direktorka Beogradskog sajma Branka Selić, predstavnici diplomatskog kora i ministri turizma iz regiona.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
26.8 ° C
26.9 °
25.2 °
36 %
4.6kmh
0 %
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
25 °
Уто
27 °
Сре
27 °