19.6 C
Belgrade

Radojičić potpisao Protokol o saradnji Grada Beograda sa Beogradskim univerzitetom u oblasti „BG prakse”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić potpisao je danas u Starom dvoru sa rektorom Beogradskog univerziteta prof. dr Vladanom Đokićem Protokol o saradnji u pružanju podrške javne uprave Grada Beograda visokoškolskim ustanovama Univerziteta u Beogradu u obrazovnom procesu,  i to kroz stručnu „BG praksu” studenata.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da je projekat „BG praksa” započet još 2010. godine i da posle dvogodišnje pauze, koja je nastala kao posledica izbijanja pandemije korona virusa, ove godine nastavlja sa radom, te da će 135 mladih ljudi, studenata Univerziteta u Beogradu, dobiti priliku za mentorsku praksu u 32 ustanove Grada.

– Partnerstvo Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu na realizaciji programa „BG prakse” za studente na obostrano zadovoljstvo traje uspešno već 12 godina. Svrha ovog protokola o saradnji jeste jačanje partnerstva i uspostavljanje bliže saradnje u procesima koji omogućavaju školovanje kadrova za javnu upravu, kako u teorijskom tako i u praktičnom delu. Ove godine ukupno devet javnih preduzeća, 13 organizacionih jedinica uprave Grada, devet ustanova kulture i Gradska opština Savski venac otvorili su svoja vrata za 135 studenata Univerziteta u Beogradu i omogućili im da stiču praktična znanja, veštine i relevantno radno iskustvo radeći na 82 različite pozicije neposredno uz određene mentore iz redova zaposlenih u javnoj upravi Grada Beograda, kojih je ove godine 90. Na ovaj način kroz samu praksu dajemo mogućnost mladim ljudima da se edukuju i da tako dođu do svog posla. Važno je da se ova saradnja nastavi, da imamo još veći broj mladih ljudi koji će na ovaj način ući u institucije i sticati nova iskustva – istakao je gradonačelnik Radojičić.

On je podsetio da u našoj zemlji postoji dualno obrazovanje u srednjim školama koje omogućava mladima da steknu vrlo važna praktična iskustva, te da je siguran da će ta iskustva biti dodatno unapređena i kroz ovu praksu. Gradonačelnik je ukazao da je od početka realizacije projekta, više od 2.000 studenata sa 26 fakulteta Univerziteta u Beogradu steklo radno iskustvo u institucijama čiji je osnivač Grad Beograd.

– Projekat se realizuje u saradnji sa Centrom za razvoj karijere i savetovanje Univerziteta u Beogradu, a selekcija se vrši na osnovu kriterijuma koji odgovaraju potrebama pozicija za praksu, za koje se raspisuju javni konkursi. Ovaj program je izvanredna inicijativa, a činjenica da traje više od deset godina govori o tome da je korist i za mlade akademce i za Grad Beograd velika – naveo je prvi čovek Beograda.

Gradonačelnik Radojičić je naglasio da će svim polaznicima programa tokom tri meseca trajanja prakse biti obezbeđena novčana nadoknada, te da je iz budžeta Grada Beograda za ovu svrhu obezbeđeno ukupno dva miliona i 500 hiljada dinara.

Rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Vladan Đokić zahvalio je Gradu Beogradu što je prepoznao Univerzitet kao svog partnera.

– Ovo je tradicionalna akcija koja traje već deset godina, u okviru koje mladi ljudi, studenti završnih godina osnovnih i master studija obavljaju tromesečnu praksu u gradskim službama i tako stiču nove veštine i iskustva u svom budućem radnom ambijentu. Ove godine predviđeno je da 135 studenata od 1. jula započnu tromesečnu praksu koja će se odvijati u velikom broju gradskih institucija kulture, prosvete, gradskih sekretarijata i opština. Tako će studenti sa preko dvadeset fakulteta Beogradskog univerziteta moći da steknu praktično iskustvo koje je neophodno za razumevanje i funkcionisanje u budućem poslu – rekao je Đokić, koji je dodao da su teoretska znanja stečena tokom nastave na fakultetima jedno, ali da bi neko postao stručnjak potrebno je da praktično pokaže svoje kvalitete i da vidi kako u praksi funkcionišu Gradska uprava i javna gradska preduzeća.

Ovogodišnji konkurs za „BG praksu” počinje u utorak, 12. aprila i trajaće do 4. maja 2022. godine u ponoć. Prvi dan prakse kreće od 1. jula.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °