3.2 C
Belgrade

Gradonačelnik Radojičić: Saradnja sa UNEP-om od velike važnosti za Beograd

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se u Starom dvoru sa Haraldom Egererom, šefom Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine u Beču, sa kojim je razgovarao o projektima koje je Beograd realizovao u okviru dogovora sa UNEP-om i planovima za dalji razvoj strategije zelene agende glavnog grada. 

– Složili smo se da je od izuzetnog značaja posao koji UNEP obavlja u Beogradu i Srbiji. Zajedno realizujemo dva velika projekta koja su se pokazala veoma značajnim za naš grad. Sa Svetskim institutom za resurse 2018. godine smo pokrenuli projekat „Akcelator efikasnosti u zgradama”, a rezultat tog partnerstva je Priručnik o energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama i kućama. Drugi projekat se tiče povećanja investicija u energetske sisteme daljinskog grejanja u gradovima. Jedan od rezultata jeste da smo 2020. godine usvojili Akcioni plan razvoja sistema daljinske energije za period od 2025. do 2040. godine – rekao je gradonačelnik.

Šef Kancelarije UNEP-a Harald Egerer pohvalio je rezultate koje je Beograd u prethodnom periodu ostvario na polju energetske efikasnosti, zaštite eko-sistema, biodiverziteta i daljeg unapređenja zaštite životne sredine. 

– Vide se ogromni potencijali Beograda na svim ovim poljima i UNEP je spreman da pruži pomoć i podršku u daljim nastojanjima Beograda da postane čistiji i zeleniji grad. Zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom i siguran sam da ćemo u narednom periodu ostavariti još bolje rezultate – rekao je Egerer.

Gradonačelnik Radojičić je najavio održavanje Evropskog foruma urbanog šumarstva, koji će se održati u Beogradu od 17. do 21. maja. 

– Održavanje ovog foruma je velika čast za naš grad i prilika da na jednom mestu okupimo najveće stručnjake iz oblasti ekologije i urbanog šumarstva kako bismo zajedno došli do novih i kreativnih rešenja za naš Beograd – zaključio je Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °