16.8 C
Belgrade

Radojičić u Tirani: Digitalizacija i inicijativa „Otvoreni Balkan” veliki potencijali našeg regiona

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se sa gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem u prestonici Albanije gde je učestvovao na konferenciji „Otključavanje potencijala digitalne ekonomije na Zapadnom Balkanu” sa kolegama gradonačelnicima iz Podgorice, Skoplja i Tirane.

Prilikom sastanka sa gradonačelnikom Tirane u gradskoj kući, Radojičić i Veliaj su razgovarali o unapređenju međusobne saradnje, povezivanju mladih i kreiranju zajedničkih projekata u oblasti omladinske politike i obrazovanja.

– S obzirom na to da je Tirana evropska prestonica mladih za 2022. godinu, sjajna je prilika razgovarati sa kolegom Veliajem i videti napredak koji je Tirana ostvarila u velikom broju lokalnih politika, a naročito u oblasti omladinske politike i mobilnosti. Beograd je spreman da u narednom periodu zajedno sa ostalim glavnim gradovima Zapadnog Balkana ostvari još veću saradnju u oblasti digitalne ekonomije i povezivanja naših mladih preduzetnika – izjavio je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio važnost digitalizacije za Beograd i Srbiju kao i to da je upravo ovaj proces jedan od najvažnijih u borbi protiv pandemije kovida 19, u kojoj se Beograd pokazao u odličnom svetlu, navodeći primere e-Uprave, plaćanja komunalnih usluga putem e-servisa, uvođenja sistema „Oko sokolovo”, kao i ostalih „smart” rešenja u Beogradu.

– Važno je istaći da će nam inicijativa „Otvoreni Balkan” omogućiti da već od aprila meseca građani jedne zemlje, koji imaju nalog na nacionalnim portalima za e-Upravu, mogu da koriste elektronske usluge na portalima druge zemlje. Takođe, u tu svrhu građani će dobijati svoj jedinstveni identifikacioni broj „Otvorenog Balkana” sa kojim će moći u drugim zemljama da ostvare različite pogodnosti – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
18.9 ° C
19.6 °
16.9 °
82 %
1.5kmh
75 %
Нед
20 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °