16.8 C
Belgrade

Gradonačelnik Radojičić ugostio zvaničnu delegaciju Turske i Grada Burse i najavio buduću saradnju u oblastima kulture i privrede

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru zvaničnu delegaciju Turske i Grada Burse i tom prilikom najavio saradnju sa ovim, u kulturno-istorijskom smislu, veoma značajnim gradom. Kako je u izjavi za medije nakon sastanka precizirao, Bursa je izabrana za prestonicu kulture turskog sveta.

– Na taj način Bursa je još jednom skrenula pažnju na kulturno bogatstvo koje ima. U fokusu razgovora je bilo to kako ćemo nadalje da unapredimo saradnju između Beograda i turskih lokalnih samouprava, a pre svega saradnju sa ovim gradom. Mogućnosti za saradnju su različite i to u oblastima turizma, kulture i umetnosti, ali i privrede, jer je Bursa veliki izvoznik i broji mnogo privrednih subjekata s potencijalom za investiranje i kod nas – rekao je Radojičić.

On je zahvalio delegaciji na poseti i dodao da razgovor sa njima predstavlja sjajnu osnovu za buduću saradnju. Očekuje se i prezentacija naših umetnika u Bursi, kako bi se i na taj način turskim građanima približila naša kultura.

– U Bursi 60 odsto ljudi na direktan ili indirektan način vodi poreklo s Balkana, što ukazuje da imamo mnogo zajedničkog. Delegacija je u Srbiji zbog posete Novom Sadu, koji je kulturna prestonica Evrope, na šta smo veoma ponosni jer će čitava Evropa i svet narednih meseci biti fokusirani na ovaj grad kao kulturni centar. Verujem da ćemo svi zajedno u narednom periodu građanima Turske moći da ponudimo bogatu kulturnu riznicu koja postoji kod nas, ali i da naše građane upoznamo sa ovim delom Turske – naglasio je gradonačelnik Beograda.

U delegaciji su, između ostalih, i gradonačelnik Burse Alinur Aktas i pomoćnik ministra za kulturu Turske Ahmet Misbah Demirčan. Demirčan je u izjavi naglasio da je namera da se Bursa i Novi Sad dodatno povežu, ali da nisu želeli da preskoče Beograd kao centar kulture i turizma u ovom delu Balkana.

– Plan za budućnost nam je organizacija jednog festivala. Odnosi između predsednika dveju država pozitivno utiču na sve druge sfere i prenose se na njih, zbog čega želimo da se saradnja nastavi i na lokalnom nivou – istakao je Demirčan.  

Gradonačelnik Burse je izrazio zadovoljstvo zbog posete i najavio predstojeću prezentaciju ovog grada u „Kraun plazi” u Beogradu.

– Beograd je veoma napredan grad sa kojim želimo da sarađujemo – ocenio je Aktas.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
scattered clouds
17.6 ° C
18 °
16.8 °
50 %
4.1kmh
40 %
Уто
17 °
Сре
17 °
Чет
18 °
Пет
22 °
Суб
20 °