19.6 C
Belgrade

Radojičić uručio manastiru Tumane donaciju od 1.000 knjiga za manastirsku biblioteku

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je danas manastir Tumane i tom prilikom uručio donaciju od blizu 1.000 knjiga za biblioteku duhovnog centra ovog manastira.

On je istakao da se u sklopu ovog manastira gradi biblioteka velikog kulturno-istorijskog značaja, te da će zato ova donacija biti važna za manastir Tumane, kao i za sve posetioce iz regiona.

– Do sada je prikupljeno oko 30.000 knjiga, a cilj je da se za biblioteku dostigne broj od 50.000 knjiga. Grad Beograd i ja kao gradonačelnik pokrenuli smo inicijativu i obezbedili oko 1.000 naslova, koje smo danas doneli. Želimo da biblioteka manastira Tumane doprinese duhovnosti i obrazovanju srpskog naroda. Na taj način želimo da podstaknemo ljubav prema knjizi i obrazovanju, jer je to u vremenima u kojima živimo neophodno – rekao je gradonačelnik Radojičić. 

Prema njegovim rečima, u ovoj akciji učestvuje više različitih institucija i izdavačkih preduzeća.

– To su Muzej primenjene umetnosti, Narodni muzej, Službeni glasnik, Svet knjige, Istorijski institut SANU, Srpska književna zadruga, izdavačka preduzeća „Filip Višnjić”, „Čigoja”, a tu su i Muzej grada Beograda, Etnografski muzej, Muzej savremene umetnosti, Istorijski muzej, Pedagoški muzej i Muzej Jugoslavije. Mislim da je veoma važno da vodimo računa o našim manastirima. Volim da obilazim manastire, a među omiljenima su mi Rujno i Dubrava. Grad Beograd će pomoći manastirima u svakoj situaciji koju prepoznamo kao značajnu. Moramo svakodnevno da mislimo o našim duhovnim vrednostima i da i na taj način negujemo našu istoriju i tradiciju. Čuvajući prave vrednosti, činimo svet i naše živote boljim – rekao je Radojičić. 

Iguman manastira Tumane, arhimandrit Dimitrije, izjavio je da je manastir mesto duhovnosti i molitvenog obraćanja bogu, ali i mesto koje čuva nacionalni, prosvetni i kulturni identitet ljudi.

– Tako je bilo vekovima a manastir Tumane se i danas trudi da sačuva takve vrednosti. Trenutno se ovde gradi kompleks sa smeštajnim kapacitetima za hodočasnike, gde će moći da se smesti 120 ljudi, takođe i jedan sprat na kojem će biti biblioteka i sala za predavanja. Po završetku radova, manastir Tumane će moći da bude domaćin teoloških, duhovnih, ali i drugih skupova. Srpski manastiri su oduvek bili sinonim za kulturu i prosvetu, kao i za duhovnost naravno. Zahvaljujem gradonačelniku Radojičiću i svima koji su prihvatili njegovu inicijativu da sakupimo dodatnih 20.000 knjiga za manastirsku biblioteku – rekao je arhimandrit Dimitrije.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °