12.4 C
Belgrade

Gradonačelnik Šapić i patrijarh srpski Porfirije obišli zonu folklora u okviru manifestacije „Beogradski dani porodice”

Gradonačelnik Aleksandar Šapić i srpski patrijarh Porfirije obišli su zonu folklora u okviru manifestacije „Beogradski dani porodice” gde su zajedno uživali u programu kulturno-umetničkih društava. 

Gradonačelnik je zahvalio srpskom patrijarhu Porfiriju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi što su, kako je rekao, zajedno sa nama u svemu ovome, te podsetio da je samo pre nekoliko meseci zajedno sa patrijarhom ispred Hrama Svetog Save najavio ovu manifestaciju. 

– Danas smo sa svojim Beograđanima i sa svima onima koji su došli u naš grad, da na jedan poseban način za naše društvo pokažemo da porodica jeste nukleus svega, da od nje sve potiče i da je teško danas sačuvati tradicionalnu porodicu. Moramo da činimo sve da sačuvamo jedni druge, pokažemo ljubav prema svojim najbližima i da ne zaboravimo odakle smo svi potekli i nastali, bez obzira na sve različitosti – rekao je gradonačelnik.

On je naveo da građani svih generacija tokom ova dva dana mogu da uživaju u velikom broju programa, te da će se sama manifestacija menjati i da će je građani oblikovati vremenom. 

Patrijarh Porfirije zahvalio je gradonačelniku Aleksandru Šapiću i Gradu Beogradu na ideji da se organizuje jedna ovakva manifestacija kao što su „Beogradski dani porodice” i naglasio da je jedan narod čitava jedna porodica.

– Kakva će ta porodica biti zavisi od mnogo faktora, ali najviše od toga kakva je porodica u užem smislu. Ukoliko je porodica zdrava, funkcionalna i ukoliko u njoj pojedinac izrasta u zdravu i zrelu ličnost, samo tako može biti sebi na korist, ali isto tako i drugima na ponos i na korist. Veoma je važno da posvećujemo brigu porodici i da se trudimo, svako sa svog aspekta, da nam porodica bude funkcionalna i što je moguće zdravija. Samo na taj način možemo biti sigurni da ćemo imati dobro funkcionalno društvo i državu. Svako kao ličnost ima svoj posebni pečat i samo u slobodi, čija je granica ljubav, može da se razvija kao ličnost koja obogaćuje one sa kojima živi. Veoma je važno da porodica ne bude samo centar interesovanja u svakom društvu, nego i centar posvećivanja brige i pažnje u najvećoj mogućoj meri. Zdrava porodica podrazumeva zdravo društvo  – poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da bez porodice nema života i poručila mladima da se vole, da nauče da prave kompromise da bi porodica mogla da opstane.

Nakon posete zoni folklora, gradonačelnik je obišao umetničku zonu u Studentskom parku, a potom zonu video-igara kod Tržnog centra „Rajićeva”. 

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
82 %
2.1kmh
0 %
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
24 °
Уто
27 °