12.4 C
Belgrade

Gradonačelnik Šapić poželeo uspeh učesnicima 11. kupa Matematičke gimnazije

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obratio se prisutnima na svečanom otvaranju Jedanaestog kupa Matematičke gimnazije i tom prilikom poručio da će đaci ove elitne beogradske škole jednoga dana voditi ovu zemlju i ovaj grad.

Gradonačelnik im je poželeo uspeh na tradicionalnom međunarodnom takmičenju, kao i da, kako je rekao, tri dana koliko traje takmičenje, kvalitetno provedu zajedničko vreme, da se lepo druže sa talentovanim vršnjacima iz drugih zemalja i da im pokažu Beograd i sve ono što danas može da se vidi u srpskoj prestonici.

– Želim da vas jednog dana sačekamo na važnim mestima u Beogradu i Srbiji. Trebalo bi da vi sutra budete na našim mestima i da budete mnogo bolji i uspešniji nego što mi danas jesmo – istakao je gradonačelnik obraćajući se đacima.

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević rekao je da je cilj ovog skupa da podstakne razmenu ideja, te da među mladima popularizuje matematiku, fiziku, informatiku, ali i šah.

– O tome koliki je značaj matematike u oblasti nauke najbolje govori to da su upravo najveći uspesi našeg doba zasnovani na matematičkim formulama i algoritmima. Zbog toga je poznavanje i vladanje matematičkim veštinama ključno za budućnost. S ponosom mogu da kažem da Srbija tradicionalno neguje matematiku kao nauku i da ima veliki broj talentovanih učenika, da su naši učenici rame uz rame sa svojim vršnjacima iz čitavog sveta, a često i ispred njih. O tome nesumnjivo svedoče brojni uspesi na međunarodnim takmičenjima na kojima svojim znanjem na najbolji način promovišu svoju školu, zemlju i svoj narod – poručio je ministar Milićević.

Direktorka Mirjana Katić je podsetila da Matematička gimnazija organizuje ovo takmičenje jedanaesti put.

– Okupili smo najtalentovanije učenike koji će se takmičiti u matematici, fizici i informatici, ali će prvi put igrati i šah. Sve što tokom 57 godina postojanja radimo u ovoj školi, promovišemo sada ovim takmičenjem. Suštinska ideja je da upoznate jedni druge, da podelite svoje talente, družite se i uživate u našem gradu i našoj zemlji. Sve one koji su danas sa nama povezuje mladost, talenat i ljubav prema nauci – rekla je Mirjana Katić.

Kup Matematičke gimnazije je međunarodno takmičenje mladih matematičara, fizičara i informatičara. Na ovom takmičenju učestvovaće stotinak takmičara iz Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Srbije.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
82 %
2.1kmh
0 %
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
24 °
Уто
27 °