12.4 C
Belgrade

Gradonačelnik Šapić: Rebalansom budžeta do novih sredstava za mlade i decu Beograda

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavio je glavne stavke rebalansa budžeta gradskim odbornicima, obrazloživši da je cilj da novac „završi u rukama” građana Beograda putem svega što se sprovodi u srpskoj prestonici.

– U današnje vreme, zbog brzine života, gde se stvari menjaju na dnevnom nivou, nije baš pametno da se po svaku cenu držite onoga što ste usvojili u novembru. Ne postoji ozbiljna firma, pa i država, da godinu dana unapred tako precizno sve isprogramira. To ne pokazuje koliko je neko sposoban, već suprotno. Dok ja budem vodio Grad radićemo presek budžeta nekoliko puta godišnje, koliko god je to neophodno. Zato sada radimo rebalans, a verovatno ćemo i u septembru – naglasio je Šapić.

Prema njegovim rečima, u ovom rebalansu su najvažnije dve pozicije, a odluke za to nema potrebe da se donose na sednici, „već ćemo ih doneti na Veću”.

– Budžet koji smo ranije doneli nazvali smo „budžetom brige o ljudima”, tako da se sada nadovezujemo na socijalne programe koje smo već usvojili. Već smo obezbedili vaučere za Novu godinu, najavili smo besplatan boravak za decu u vrtićima i besplatne udžbenike za đake, zaživeli su i besplatni bazeni, duplo smo smanjili cenu karte u javnom prevozu i došli do toga da srednjoškolci prvi put besplatno koriste javni prevoz. Sada dolazimo do dve nove odluke. Novac odvajamo za besplatan engleski jezik za predškolce, kao i za prečišćivače vazduha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Taj uređaj ćemo mi održavati i servisirati. Ovo je bio dobar predlog i nikada nismo imali problem da prihvatimo dobre predloge od bilo koga iz opozicije – pojasnio je gradonačelnik Šapić.

Sve što smo govorili i planirali je u interesu Beograđana, naveo je gradonačelnik, i dodao da se neće odustati ni od jedne stvari.

– Kada u nešto veruješ, na tom putu ne može ništa da te spreči. Izuzetno sam ponosan na svaku ulicu koju smo rekonstruisali, svaki infrastrukturni projekat, prvi put vraćamo novac od naplate karata, kao i potpunu kontrolu javnog prevoza u ruke Beograđana – rekao je gradonačelnik Šapić i poručio da će javnost krajem leta dobiti parametre na osnovu kojih će moći da sudi da li je reforma javnog prevoza bila dobra ili ne.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
82 %
2.1kmh
0 %
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
24 °
Уто
27 °