3.2 C
Belgrade

Gradonačelnik Šapić: Sto novih vozila na gas do kraja nedelje na ulicama Beograda

Sto novih zglobnih autobusa s pogonom na komprimovani prirodni gas najkasnije do kraja nedelje biće pušteno u saobraćaj u glavnom gradu, najavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. On je na današnjem predstavljanju novih vozila u novobeogradskom pogonu GSP-a precizirao da će se autobusi naći na najfrekventnijim i najopterećenijim linijama – 17, 23, 31, 65, 88.

– Zahvaljujući novim autobusima, najstarija vozila će biti povučena iz saobraćaja i tako će prosečna starost voznog parka biti sedam i po godina, što je u granicama evropskih standarda. Novi autobusi znatno će unaprediti kvalitet našeg javnog prevoza, a važno je i da nastavimo da obnavljamo vozni park, što svakako iziskuje znatna sredstva. Ovih sto vozila koštalo je oko 35 miliona evra – rekao je Šapić.

Gradonačelnik je ocenio da je ovo važan dan za Beograđane jer su vozila ekološka i svakako će uticati na smanjenje zagađenja u gradu. Ovim pitanjem se trenutno intenzivno bave svi nadležni, naveo je Šapić, precizirajući da su najveći razlog periodičnog većeg zagađenja individualna ložišta, kojih prema procenama ima između 150 i 200 hiljada u Beogradu. Gasifikacija, daljinski i alternativni načini grejanja, ali i dalja nabavka ekoloških vozila za sistem javnog prevoza svakako će dati pozitivne rezultate kao mere za smanjenje zagađenja u gradu, istakao je Šapić.

Gradonačelnik je naglasio i to da će se vozila puniti kao i sva ostala ovakvog tipa na gasnim stanicama „Kriogasa”, a da će izgradnja javno-privatne gasne stanice u pogonu GSP-a, koja je predviđena za kraj marta, mnogo značiti za sva buduća vozila s gasnim pogonom. 

Nova vozila na gas su niskopodna i zglobna, s maksimalnim kapacitetom putničkog prostora od 150, odnosno 38 sedišta i 112 mesta za stajanje, uz prostor za kolica za bebe i invalidska kolica. Opremljena su sistemom za detekciju požara u motornom delu, imaju rampu za olakšan ulazak osoba sa invaliditetom, osvetljena su LED svetlima, a grejanje je, osim radijatora, pojačano kaloriferima i krovnim grejanjem. Autobusi su opremljeni savremenim rashladnim sistemima, kao i nadzornim kamerama, sistemom za brojanje putnika i vaj-faj internetom.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °