3.2 C
Belgrade

Gradonačelnik Šapić ugostio ambasadore Meksika i Egipta

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, u sklopu međunarodne saradnje sa zvaničnicima sveta, susreo se danas u Starom dvoru sa ambasadorima Meksika i Egipta, Karlosom Isaurom Feliksom Koronom i Baselom Salahom. 

U odvojenim razgovorima, gradonačelnik je upoznao goste sa najznačajnijim projektima glavnog grada, ukazujući na važnost saradnje Beograda i Srbije sa svim gradovima i državama sveta. 

Gradonačelnik Šapić je podsetio da Srbija i Meksiko imaju više od sedam decenija dugu tradiciju diplomatskih odnosa, a da smo sa Egiptom već u drugom stoleću dobre bilateralne saradnje. 

– Oba ambasadora pozvala su me da posetim Meksiko Siti i Kairo, što sam sa zadovoljstvom prihvatio jer bih želeo da se upoznam sa funkcionisanjem velikih javnih sistema ovih metropola. Saznao sam da Meksiko Siti ima Beogradsku ulicu u značajnijem delu grada, te sam obećao da će se i Beograd odužiti i dati naziv jednoj ulici po glavnom gradu Meksika. Beograd već ima Egipatsku ulicu, a odluka je doneta na inicijativu Ambasade Egipta i nalazi se u rezidencijalnom delu Zemuna. Ovo je bio način da se i na simboličan način prodube i ojačaju postojeći prijateljski odnosi dveju zemalja, što ćemo, nadam se, učiniti i sa Meksikom – rekao je u izjavi za Beoinfo Aleksandar Šapić.

Od pre dve godine, naša zemlja ima potpisan Sporazum o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji sa Meksikom, te je upravo ovaj sporazum smernica i za dva glavna grada, na čemu će se u narednom periodu raditi kako bi se saradnja u ovim oblastima konkretizovala. 

Egipat je bio počasni gost na Beogradskom sajmu knjiga i Beogradskom sajmu turizma, te je na sastanku naročito istaknut potencijal saradnje u ove dve oblasti. U razgovoru je bilo reči i o Pokretu nesvrstanih, koji je prošle godine obeležio značajan jubilej, 60 godina od prve konferencije koja je održana u Beogradu.

Sagovornici su se osvrnuli na ovogodišnju posetu egipatskog predsednika Srbiji, kada je potpisano više bilateralnih sporazuma, među kojima i Memorandum o saradnji između Muzeja afričke umetnosti u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u Kairu.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °