26.9 C
Belgrade

„Gradska čistoća” i opština Savski venac za malog Gavrila

Akcija prikupljanja reciklabila za malog Gavrila Đurđevića počela je danas na teritoriji GO Savski venac, saopštavaju iz ove gradske opštine. Dvorišta osnovnih škola biće otvorena za sve sugrađane do 16 časova, a na lokacijama će ih čekati zaposleni JKP „Gradska čistoća”. 

– Mali Gavrilo je, zahvaljujući svojim roditeljima koji su nam se obratili za pomoć, bio inspiracija za pokretanje ovakve akcije koja pored empatičnog ima i edukativni karakter. Putem akcije „Recikliraj za život” učimo i podsećamo ne samo najmlađe već sve sugrađane da nije svaki otpad smeće. Reciklabili predstavljaju robu i njegovim izdvajanjem pomažemo Gavrilovo lečenje, a ponovnom upotrebom sirovina štedimo novac i prirodne resurse, ali i bitno utičemo na zaštitu životne sredine. Želeli bismo da osvestimo da ovo nije akcija samo za Gavrila već za svu decu, za generacije koje dolaze, jer od nas zavisi kakvu ćemo im budućnost ostaviti. Pomažući Gavrilu pomažemo nama samima, zato hvala svim Beograđanima koji će danas i sutra reciklirati za život. Nadam se da će i u budućnosti to nastaviti da rade – poručio je Marko Popadić, direktor JKP „Gradska čistoća” Beograd. 

GO Savski venac koja se prva priključila akciji animirala je pored osnovnih škola sa teritorije ovog dela Beograda i predškolske ustanove, ali i zaposlene u zgradi opštine.  

– Cilj akcije je da se plastika, papir, limenke, staklo i tetrapak recikliranjem pretvore u novac, koji se prosleđuje na račun malog Gavrila, a zahvaljujući solidarnosti i angažovanju građana Savskog venca on će praktično „zaraditi” novac neophodan za najskuplji lek na svetu, koji za njega znači šansu za normalan život. Drago mi je što u školska dvorišta pristižu i sugrađani iz drugih delova Beograda, to je dodatni motiv da se i druge opštine priključe akciji. Hvala Beograđanima na podršci – rekao je predsednik GO Savski venac Miloš Vidović.

Gavrilova mama, Nevena Đurđević, koja je danas sa suprugom posetila dvorište OŠ „Vojvoda Mišić”, kaže da su sve bliže cilju i da je za Gavrilov lek potrebno sakupiti još nešto više od pola miliona evra.

– Hvala svim dobrim ljudima koji se na bilo koji način priključuju i pomažu našem Gavrilu. Sada svi imaju prilike da pomognu odričući se nečeg što bi svakako samo bacili. Zato akcija i jeste sjajna. Ukoliko bi se priključili i drugi gradovi Srbije ne bismo samo mnogo uradili za Gavrila već za svu našu decu. Beskrajno hvala JKP „Gradska čistoća” i GO Savski venac na ovako velikoj akciji – rekla je Nevena Đurđević.

JKP „Gradska čistoća” će za prikupljenu plastičnu, metalnu, tetrapak, staklenu i papirnu ambalažu, koja će donacijom Beograđana postati vlasništvo malog Gavrila, uplatiti novčana sredstva na račun porodice Đurđević. Umesto da novac u vidu plastike, limenki, stakla i papira bacamo, vođeni idejom solidarnosti, možemo promeniti Gavrilovo i naše sutra.

Akcija se nastavlja i u nedelju, 23. maja, na teritoriji GO Savski venac na šest lokacija, pa svi sugrađani koji ne stignu danas da donesu reciklabile u školska dvorišta mogu to učiniti sutra od 8 do 16 časova na lokacijama: Pop Lukina preko puta broja 15, Deligradska preko puta broja 15, Oblakovska preko puta broja 14, Petra Čajkovskog preko puta broja 2, Gučevska preko puta broja 22 i Koste Racin preko puta broja 25.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
clear sky
26.9 ° C
27 °
24.7 °
45 %
6.7kmh
0 %
Чет
30 °
Пет
30 °
Суб
35 °
Нед
40 °
Пон
34 °

Servisne vesti

Radovi na vodovodnoj mreži u petak

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Voždovac, u petak, 6. avgusta, od 8 do 24 sata bez vode će ostati potrošači neparne...