11.4 C
Belgrade

Gradska opština Stari grad se pridružila borbi protiv zagađenja životne sredine: U opštinskom Uslužnom centru počelo javno sakupljanje potrošenih baterija i sijalica

U prostorijama Gradske opštine Stari grad zvanično je otpočelo javno sakupljanje potrošenih baterija i sijalica, čime se Beograd zahvaljujući projektu „Povećanje stope reciklaže baterija i sijalica“, priključuje Kragujevcu u prikupljanju ove vrste otpada. Projekat sprovodi NALED, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ i partnera iz reciklažne industrije.

Osnovni razlozi nerazvijenosti sakupljačke mreže za baterije i sijalice u Srbiji su nepostojanje kontejnera za odlaganje i postrojenja za tretman baterija, nepostojanje sistema odvojenog sakupljanja baterija i sijalica iz domaćinstava, kao i nepostojanje određenih lokacija za sakupljanje ovog otpada.

Radoslav Marjanović, predsednik Gradske opštine Stari grad obratio se prisutnim učesnicima konferencije naglasivši da su dosadašnje aktivnosti naše opštine usmerene ka unapređenju kvaliteta životne sredine.

„Pozivam sugrađane nam se pridruže jer od sada imaju mogućnost da u opštinski Uslužni centar, radnim danom od 8 do 16 časova, donesu istrošene baterije i sijalice i da ih odlože u posude koje su za to namenjene, i da ličnim primerom doprinesu očuvanju životne sredine, što je i prioritet u našem radu“, poručio je predsednik Radoslav Marjanović i naglasio da su ovakvi projekti partnerstva javnog, civilnog  i privatnog sektora izuzetno važni za podizanje svesti o važnosti sakupljanja i značaju reciklaže opasnog otpada jer je zajednički cilj da one završe u reciklažnom centru, a ne na deponiji.

„Važno  je da širimo mrežu sakupljanja ovog otpada, tako što ćemo u nju uključiti sve državne institucije i ustanove sa Starog grada. Istovremeno sprovodimo i brojne programe ozelenjavanja naše opštine, koja je u proteklom periodu realizovala niz ekoloških programa na lokalnom nivou u partnerstvu sa Gradom i Republikom. Uz podršku Ministarstva životne sredine i „Zelenila Beograd“ je zasađeno oko 160 stabala lipe i jasena, duž biciklističke staze na Dunavskom keju. Nastavićemo sadnju drveća u „62 starogradske bašte“, koje se nalaze u dvorištima naših zgrada“, poručio je predsednik Marjanović i podvukao da je saradnja sa GIZ-om, NALED-om i privatnim sektorom značajna za podizanje ekološke svesti i negovanje pozitivne prakse u ovoj oblasti, zbog čega se opština Stari grad odlučila da bude, kao prva opština u Beogradu, deo ovog društveno-odgovornog projekta.

Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj u NALED-u, naglasio je važnost unapređenja sistema sakupljanja otpadnih baterija i sijalica u Srbiji.

„U decembru smo u okviru projekta u javnim ustanovama Kragujevca postavili posude za odlaganje baterija i sijalica koje je izazvalo veliki odziv građana, i dalo pozitivne rezultate, pa smo podstaknuti ovim iskustvom odlučili da zajedno sa Opštinom Stari grad nastavimo da kontinuirano radimo na poboljšanju ekološke svesti govoreći o važnosti reciklaže ove vrste otrovnog otpada“, istakao je Krstović, dodajući da do kraja meseca kreće prikupljanje baterija i sijalica na pojedinim fakultetima u okviru Beogradskog Univerziteta

Sanela Mandić, menadžerka projekata u GIZ-u, navela je da se projekat sprovodi u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom develoPPP.de, koji finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a da je glavni cilj pronalazak sistemskog rešenja prikupljanja otpadnih baterija i sijalica.

„Ovaj projekat podržava dostizanje ciljeva Srbije u smanjenju količine EE otpada i baterija koje završavaju na deponijama i nastojanja države u procesu pristupanja EU, te se očekuje da se ovaj pozitivni trend nastavi i proširi širom zemlje“, rekla je Mandić Veljkovski.

Nikola Egić, direktor reciklažnog centra „Božić i sinovi“, ističe da sijalice sa živinim vlaknima ne bi smele da završe u prirodi jer mogu da kontaminiraju veću količinu vode i zemljišta.

„Ukoliko se sa ovakvom vrstom otpada ne postupa savesno, odnosno ako se ne preda ovlašćenom reciklažnom centru, može nepovoljno da utiče ne samo na životnu sredinu, već može da ugrozi i živote ljudi. Srbija je tehnološki jako dobro opremljena za reciklažu sijalica, međutim, kanali za prikupljanje su nedovoljno razvijeni“, rekao je Egić.

Marija Pivnevi, direktorka kompanije „E-reciklaža – Beograd“, skrenula je pažnju na važnost postojanja ovakvih projekata i nada se da će u budućnosti više organizacija i kompanija sarađivati sa ovlašćenim operaterima za upravljanje otpadom.

„Kako bi se unapredio sistem upravljanja otpada potrebno je uključiti lokalne samouprave, kao i organizacije, kao značajne elemente u ovom procesu. Drago mi je što je Opština Stari grad prepoznala značaj projekta „Povećanje stope reciklaža baterija i sijalica“ i verujem da će svojim modelom uticati na druge opštine i gradove u edukovanju građana o važnosti reciklaže ove vrste otpada“, istakla je Pivnevi.

Izuzev opštine Stari grad, akciji će se pridružiti i 13 fakulteta Beogradskog univerziteta na kojima će biti postavljene kante za otpadne baterije i sijalice: Fakultet za fizičku hemiju, Medicinski fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet, Biološki fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Mašinski fakultet, Građevinski fakultet, Farmaceutski fakultet, Fakultet političkih nauka, Fizički fakultet, Filološki fakultet, Elektrotehnički fakultet i Tehnički fakultet u Boru.

Uslužni centar Gradske opštine Stari grad  se nalazi u prizemlju opštinske zgrade (ulaz iz Nušićeve ulice), a za sugrađane je otvoren svakog radnog dana od 8 do 16 časova.

Za dodatne informacije možete se obratiti i putem telefona – 0800 077 775 (besplatan telefonski poziv).

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °