3.1 C
Belgrade

Gradska opština Vračar nastavlja da bude deo globalnog pokreta sadnje voća

Juče smo nastavili akciju sadnje voća u osnovnim školama ,,NH Dušan Dugalić“ i ,,NH Siniša Nikolajević“, nakon uspešno realizovane sadnje prethodne nedelje u osnovnim školama ,,Kralj Petar Drugi Karađorđević“ i ,,Svetozar Marković“. Volonteri AKT Fondacije i Kancelarije za mlade Opštine Vračar su, uz pomoć učenika ove dve škole, sadili trešnje i jabuke. Akciju su svojim prisustvom i aktivnim učešćem u njoj podržali i članovi Opštinskog Veća Gradske opštine Vračar Biljana Rakić, Dragi Lukić, Darko Milenković, Željko Nikčević i Srđan Stamenković, kao i koordinator Odeljenja za društvene delatnosti i projekte Mihailo Grupković i savetnik u istom odeljenju Srđan Pavličić.

Dragi Lukić, član Veća Gradske opštine Vračar zadužen za obrazovanje, ovom prilikom je rekao: „Gradska opština Vračar je u ovoj akciji partner sa AKT fondacijom, koja je nosilac globalnog pokreta sadnje voća u Srbiji, Kancelarijom za mlade Opštine Vračar i vračarskim osnovnim školama. U poslednjih nekoliko dana ozelenjavamo našu opštinu, tako što sadimo voće u dvorištima naših školama. Osnovna škola ,,NH Dušan Dugalić“ ima jednu divnu oazu gde smo danas zasadili nekoliko sadnica jabuke i trešnje, koje će deca održavati i negovati. Takođe, danas smo zasadili voće i u Osnovnoj školi ,,NH Siniša Nikolajević“. Mnoge ljubavi su se upravo rađale pored procvetalih trešanja i jabuka, želimo da se tako i nastavi. Vračar je nekad imao dosta kuća i dvorišta, sada je toga sve manje, pa su nam sada škole partneri i promoteri da što više drveća zasadimo. Deca zajedno sa nama sade jabuke i trešnje i oni će ih kasnije održavati. Kada porastu pamtiće da su baš oni zasadili voćku u dvorištu svoje škole.“

Đorđe Živanović, direktor Osnovne škole „NH Dušan Dugalić, je izjavio: „Svaka manifestacija ovog tipa je bitna za našu decu i školu. Druženje, rad, komunikacija i interakcija našoj deci jako znači. Saradnja sa Opštinom Vračar je na odličnom nivou i često sprovodimo akcije ovog tipa“.

Gradska opština Vračar sprovela je ovu akciju, u partnerstvu sa AKT Fondacijom, vračarskim osnovnim školama i Kancelarijom za mlade Opštine Vračar, kao deo globalnog projekta ,,Pokret sadnje voća“, u okviru koga volonteri AKT Fondacije već vredno rade na sadnji voća širom Srbije, kako bi dostigli cilj od 1200 zasađenih stabala do kraja 2022. godine.  Želja nam je da ovim podržimo potrebe svih živih bića za hranom i skloništem i da utičemo na razvoj kulture ekološkog ponašanja i kulture življenja kod naših sugrađana.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °