13.9 C
Belgrade

Gradska opština Zvezdara i Planinarski klub „Radnički“ organizuju program „Planine zovu!“ za građane opštine Zvezdara-Homoljske planine 28. maj 2022.

Gradska opština Zvezdara i Sportski savez Zvezdare doprineli su u značajnoj meri realizaciji ovog programa obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje. Program je sufinansiran iz budžeta GO Zvezdara.

Homoljske planine se nalaze u istočnoj Srbiji i pripadaju Karpatsko-balkanskom gorju, a odlikuju se živopisnim predelima, mnoštvom izvora, pećinama i brojnim legendama. Ovaj put, organizatori zainteresovane vode u selo Bistrica poznato po mnogobrojnim vodenicama na istoimenoj reci od kojih su neke stare i po 200 godina. Bistrica je poznata i kao rodno mesto prvog srpskog olimpijca, Dragutina Tomaševića, koji je učestvovao na Olimpijskim igrama u Štokholmu 1912. godine i koji će ostati zapamćen i kao pobednik u trci sa vozom „Ćira“ na relaciji Požarevac – Petrovac.

Pored ovoga, obilazi se crkva Sv. Cara Konstantina i carice Jelene, Lukin kamen (515m) i najšumovitija planina na Homolju, Sumorovac i njegov vrh Veliki Sumorovac (912m). Sa oba vrha se pruža divan pogled na Vukan, Gornjačku klisuru i manastir Reškovica.

Prijave za program namenjen građanima Zvezdare mogu se izvršiti na broj 065/8334696 ili mejl info@pk-radnicki.rs  (uz obaveznu uplatu članarine). Zainteresovani se mogu prijaviti i na redovnim sastancima u prostorijama PK „Radnički” četvrtkom od 19:00-21:00 sat, Đurićeva 3a, objekat iza Univereksport marketa, ulaz na braon vrata, potkrovlje.

Detaljne informacije o programu i načinu učlanjenja u PK „Radnički” zainteresovani mogu naći na: https://www.pk-radnicki.rs/destinacija/planine-zovu/.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13.4 ° C
13.8 °
11.7 °
82 %
1kmh
0 %
Чет
27 °
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
25 °
Пон
26 °