16.6 C
Belgrade

Hrabri mladi glasovi na 57. Bitefu

Ovogodišnji Bitef, koji se održava od 3. do 10. oktobra, okupiće u Beogradu neke od najzanimljivijih mladih pozorišnih glasova koji ubrzano osvajaju evropske scene, saopštili su organizatori.

Mario Banuši višestruko je talentovani mladi glumac i reditelj poreklom iz Albanije, koji živi i radi u Atini. U okviru glavnog programa 57. Bitefa, beogradska publika moći će da pogleda njegovu drugu po redu predstavu „Zbogom, Lindita” u produkciji Narodnog pozorišta Grčke.

Nakon serije uspešnih nastupa i kritika u Grčkoj, Banušijev komad svoj međunarodni život počinje upravo na 57. Bitefu, nakon čega će ova predstava krenuti na evropsku turneju. Na ovaj način Bitef nastavlja jednu od misija festivala, a to je promovisanje novih imena u međunarodnom kontekstu.

„Zbogom, Lindita” na programu je u četvrtak, 5. oktobra, na sceni „Mira Trailović” Pozorišta „Atelje 212”.

Publika će u okviru glavnog programa biti u prilici da pogleda i mađarsku predstavu „Raspevana mladost” u produkciji Kuće savremene umetnosti „Trafo” iz Budimpešte. Autorski tim ovog komada, koji ima izuzetno uspešan festivalski život, čine Judit Berec, Bence Đerđ Palinkaš i Mate Sigeti. Oni na zanimljiv način preispituju izgradnju nacionalnog stadiona u Mađarskoj.

Ova opereta, čiji je libreto sastavljen od izjava političara u javnom prostoru i medijima, baš kao i pomenuta skulptura svedoče o poslednjih sedamdeset godina turbulentne mađarske istorije i o tome koliko su umetnost i muzika istovremeno bile ključni faktor kako promovisanja ideologije vladajućih struktura tako i pobune mladih.

U okviru ovogodišnjeg Bitefa, „Raspevana mladost” imaće dva izvođenja u Bitef teatru – 8. i 9. oktobra u 20 časova.

Pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija”, publika festivala biće u prilici da u glavnom programu pogleda devet predstava koje stižu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Ambasada Savezne Republike Nemačke i Gete institut. Partner i prijatelj Bitefa je i „New Moment New Ideas Company”, kreativna agencija festivala.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °