-0.4 C
Belgrade

Inkluzivna predstava „Opančareva putešestvija”

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je premijernom izvođenju komičnog komada sa igranjem i pevanjem „Opančareva putešestvija”, a predstava je odigrana na večernjoj sceni Malog pozorišta „Duško Radović” povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Originalni scenario i režiju potpisao je Đorđe Makarević, a komad je nastao u okviru projekta „Srpska tradicija – inkluzivni program” , koji realizuje NVO „Maska” , a koji je finansijski podržao Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu. 

Kako je precizirala Nataša Stanisavljević već tri godine zaredom Sekretarijat za socijalnu zaštitu putem javnih konkursa podržava rad NVO „Maska”, koje je zajedno sa pozorištem „Duško Radović” kreiralo ovu predstavu sa inkluzivnim karakterom.

– Važno je što u njoj zajedno sa profesionalnim plesačima i glumcima učestvuju osobe sa invaliditetom, te se na taj način razbijaju predrasude. Poruka današnjeg dana i jeste da smo svi jednaki i da tako treba da postupamo jedni s drugima. Takođe, poruka je i da pokazujemo solidarnost, a sa druge strane naša je i dužnost i obaveza da im omogućimo jednak pristup svim pravima i uslugama i svakodnevnom životu – rekla je za Beoinfo Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila na spot „Beograd se voli i onlajn, ostanimo povezani”, koji je urađen u saradnji s Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom, koja kao krovna organizacija okuplja više od sedam stotina udruženja OSI. 

– Spot je posvećen teškim vremenima, izazvanim virusom korona. Osmišljen je kao poziv da ostanemo u međusobnoj konekciji i kako bismo osobama sa invaliditetom omogućili normalan svakodnevni život. Jedan od prioriteta jeste imunizacija, a osobama sa invaliditetom putem poziva ili prijavom na e-upravu omogućena je vakcinacija u njihovim domovima. U Beogradu je više od 20 hiljada osoba sa invaliditetom na ovaj način do sada imunizovano – navela je Nataša Stanisavljević. 

Producentkinja predstave Natalija Lazić precizirala je da u predstavi učestvuje dvanaest osoba sa različitim invaliditetom, pet profesionalnih igrača i šest muzičara.

– Ovo je jako značajno za decu i mlade. Doprinosi im samopouzdanju i samoafirmaciji, te čine njihov život sadržajnijim i kvalitetnijim. Oni se na ovaj način međusobno upoznaju i druže. Kada su oni srećni, a govorim iz perspektive majke devojke sa autizmom, čitava porodica je srećna – rekla je Natalija Lazić.

Već nekoliko godina unazad u saradnji sa pozorištem „Duško Radović” mladi i talentovani umetnici sa različitim smetnjama u razvoju imaju priliku da nam pokažu svoj talenat i kreativnost kroz različite pozorišne žanrove sa različitim temama. Ovoga puta tema je srpska tradicija i običaji. Autor ilustracije za program i plakat je mladić sa autizmom. 

Ovaj projekat ima za cilj da kroz umetnost kao univerzalno sredstvo komunikacije napravi most između osetljivih grupa i šire društvene zajednice. Takođe, mladi umetnici sa smetnjama u razvoju kroz ovaj projekat, dobijaju na samopouzdanju, osnaživanju i samoafirmaciji, što čini njihov život sadržajnijim i kvalitetnijim. Predstava je pripremana u malo specifičnijim uslovima, uz poštovanje svih mera u skladu sa epidemiološkom situacijom. Na samom početku večeri premijerno je emitovan spot za numeru „Naša dva srca“, za koju je tekst napisao Bora Đorđević, kompozitor i aranžer je Dragomir Stanojević, a izvode je Biljana Krstić, Bora Đorđević, Gorica Popović, Sneška Jandrlić, Bojana Stamenov, Vokalna radionica „Bistrik”, VIS „Nebograd”, u produkciji NOOIS i uz finansijsku podršku Gradskog sekretarijat za socijalnu zaštitu. Obeležavanjem ovog veoma značajnog datuma na ovakav način, svi zajedno šaljemo jednu zajedničku poruku o prihvatanju različitosti i stvaranju društvenog ambijenta pristupačnog svima.

beogradski.rs

Vremenska prognoza

Belgrade
clear sky
-0.4 ° C
0.8 °
-3.3 °
81 %
2.1kmh
0 %
Чет
-0 °
Пет
4 °
Суб
3 °
Нед
6 °
Пон
5 °

Servisne vesti