12.4 C
Belgrade

INTERVJU: Šta nam sve Senidah i Lepa Brena spremaju za Red Bull SoundClash

Na Donjem Kalemegdanu 2. juna Senida i Lepa Brena ukrštaju svoje glasove i spremaju nam veliki spektakl. Sada i otkrivaju (samo) delić onoga što nas sve čeka!

Kapaciteti za Red Bull SoundClash su gotovo popunjeni, zato smo mi tu da ti pomognemo da odabereš pravo mesto za sebe! Dok planiraš dolazak na spektakl – maštu će raspaliti upravo tandem snova svojim najavnim intervjuom.

Da li dugo trajala odluka za učestvovanje u ovakvom projektu, do sada kod nas neviđenom – po pitanju formata, ali i produkcije? Da li je bilo nekog straha ili predomišljanja?

S: Ja sam odmah bila za to da se radi. Super su mi novi izazovi i drugačiji format. Do sad nikad nisam pevala tuđe pesme (mislim na srpske ili hrvatske, jesam engleske), a uskoro ću pevati Brenine pred zajedničkom publikom.

LB: Zaista se nisam ni jednog časa premišljala u vezi sa Red Bull SoundClash-om, pogotovo što sam ja na sceni već 42 godine i ceo svoj život radim samo solističke kocerte, pa je ovo za mene nešto novo i drugačije, veoma je zanimljivo i zabavno i za mene i za Senidu, pa se tako nadam da će biti i za našu publiku!

Legendarno je Brenino spuštanje na prepun stadion iz helikoptera. Koje su vam danas fantazije po pitanju nastupa?

S: Pa mogla bih i ja isto tako ili nekim padobranom, ili nekim zip lajnom.

LB: Scenski nastupi i fantaziranje na sceni sa velikim produkcijama i dobrim producentima, rediteljima, scenaristima uvek je zabavno za sve one pevače koji vole taj stil šou programa i skloni su nečemu što liči na koncept mjuzikla, pogotovo jer ta sfera danas napreduje u čitavom svetu. Ja sam uvek volela da gledam šou programe u, na primer, Parizu ili Las Vegasu, i ti programi su uvek za mene bili fascinantni i interesantni. Volim taj stil nastupa i volim da publici uvek bude dinamično i zanimljivo u odnosu na klasične koncerte gde su pevači statični. Publika danas traži još nešto više, pa smatram da im to treba i pružiti.

SoundClash je zanimljiv jer daje priliku da se izvođači oprobaju u ulogama u kojima ih publika možda ne može zamisliti. Čime mislite da možete iznenaditi svoje fanove i šta mislite da li je možda vreme da prestanemo da muziku i umetnike delimo na žanrove?

S: Super mi je taj deo što ću pevati Brenine pesme a što imam slobodu da ih aranžmanski i izvođački pretvorim u meni bliskiji stil izvođenja. Meni je muzika muzika, delim je na ono što mi se svidja i što mi se ne sviđa i treba da diše slobodom zvuka.

LB: Mislim da je Red Bull SoundClash prilika da pokažemo nešto novo i da pokažemo nešto drugačije. Kako? Tako što će Senida pevati neke moje pesme, ja ću pevati njene i zajedno ćemo otpevati numeru jednog našeg izvođača. Biće to nešto drugačije što do sada nije viđeno na našim prostorima! Što se mene tiče, ja sam svojim stavom odavno pokazala da muziku ne delim ni po polovima, ni po žanrovima, ni po regionima, jer je pesma nešto što nema pasoš. Spoj Senide i mene je veoma originalan, jer smo nas dve dijametralno suprotne po žanrovima koje pevamo, a opet imamo nešto zajedničko, a to je da želimo da se predstavimo publici u širem kontekstu, bez ikakvih podela. Mi emitujemo ljubav, pozitivnu i dobru energiju. Uostalom, nas dve smo Jugoslovenka i Balkanka zajedno na istom mestu!

Pošto publika određuje pobednika Red Bull SoundClasha, kako planirate da im izmamite posebno jak aplauz? Postoji li neki trik u rukavu?

S: Ne znam da li imam trik al verujem da ćemo i publika i Brena i ja biti glasni.

LB: Ono što je najvažnije za publiku, to je da im date iskreno svoje srce, enrgiju, ljubav i dušu. To publika oseća i nagrađuje.

Kad smo kod rukava, znate li kako će oni izgledati, ali i ostali elementi kostima? Ko su vam saradnici na tom polju za ovu priliku?

S: Znam već kako će izgledati moj kostim. Mogu da otkirijem samo da će biti u crvenoj boji kao jednoj od boja Red Bull-a. Šije se kostim po mojoj ideji, a radi ga jedna slovenačka modna dizajnerka Sari Valenci, tako da će biti WOW!

LB: Kostimi, program, scenografija i efekti koji se spremaju treba da ostanu mala tajna i da za našu publiku to bude iznenđenje. Kec iz rukava će biti sve ono što publika bude videla i čula!

Znamo da su frizura i šminka veliki deo vaših nastupa. Da li imate stalni tim za to ili isprobavate različite pristupe?

S: Imam stalan tim sa kojima isprobavam različite stvari. Ne volim da menjam saradnike i da eksperimentišem sa tim, nekako se sigurnije osećam sa ljudima sa kojima radim od početka, upoznala sam ja njih, a i oni mene.

LB: Imam stalni tim sa kojim sarađujem, uvek nekoliko dana ranije znam šta će biti i kako će to izgledati, ali volim ipak da se prepustim mašti profesionalaca, jer ja u privatnom životu volim da sam jednostavna, ali za scenu volim da sam kao Lepa Brena, da budem drugačija.

Čime ste se vodili pri izboru pesama za ovaj „okršaj“?

S: Time da ostanem dosledna sebi i svojim idejama i događaju. Prvo sam birala koje svoje pesme da izvodim ja, pa sam zajedno sa Brenom pričala koje bi moje njoj odgovarale, a i meni njene. Bilo je tu raznih njenih pesama koje su mi dobre i interesantne ali sam na kraju odlučila da to budu te koje ćete čuti 2. juna.

LB: Konsultovala sam se sa Senidom u vezi njenih pesama. Mislim da smo nas dve ostvarile dobro privatno i profesionalno prijateljstvo i tu smo da damo jedna drugoj savet šta jedna od druge treba da pevamo. Ja sam od nje dobila nekoliko solucija, probala sam, prihvatila i sada mi se sve to sve više i više dopada!

Kako ste odlučile duetsku pesmu?

S: Taj proces je trajao malo više jer ima dosta vanvremenskih pesama sa domaće scene i u mnogima smo mogle da se pronađemo i da zvučimo super. Imali smo nekoliko izvođača prvo pa smo svakom zalazile u albume i singlove, pa gledale aranžmane, kako bi nešto i koliko moglo da se menja, pa smo se na kraju odlučile za jednu. Al ne smem ni to da vam otkrijem

LB: Postoji mnogo dobrih pesama koje su na našem balkanskom terenu veliki hitovi, tako da smo dale nekoliko opcija i brzo smo se dogovorile, ali vam neću otkriti tajnu!

Da li znate kako će izgledati nastup vaše „suparnice“?

S: Znam ono što mi je ispričala. Jedino ako će neko iznenađenje da nastane. Pričale smo vezano za kostim, repertoar smo zajedno dogovorile tj. te pesme što menjamo i imaćemo drugačije bine, ali i Breni i meni je stalo da ovaj šou bude što bolji i da publika ima drugačiji doživljaj od regularnih koncerata. A za sve to je morala da bude komunikacija i deljenje nekih ideja i planova…

LB: Ne znam kako će izgledati njen nastup, ali znam kako će izgledati ceo koncept, znam da će to biti nešto fantastično! Ono što je najlepše, to je komunikacija sa našom publikom, za koju verujem da će biti fenomenalna!

Imate li uvid u nove aranžmane koje vam „protivnica“ sprema i da li je možda tražila neki savet ili demistifikovanje tekstova?

S: Imam donekle uvid jer smo pričale o idejama mojih i njenih aranžmana, ali još nismo razmenile snimke tako da ćemo zajedno slušati aranžmane, ja Brenine dok ona peva, Brena moje dok ja pevam.

LB: Ja ne razmišljam o aranžmanima koje će pevati ekipa nasuprot mene, ja gledam da aranžmani mene i mog tima budu drugačiji i prilagođeni mom glasu i senzibilitetu. Tekstove ne možemo da menjamo, promenila sam možda po negde dikciju koja je na neki način za mene bila logična u tom slučaju, ali o tom potom – čućemo pa ćemo videti kako se to publici dopalo.

Možemo da zamislimo koliko su nekad fizički teške pripreme za projekat ovog gabarita. Kako nalazite energiju za takve stvari?

S: Jesu teške, pripreme su krenule još od prve objave, a pored rada na ovome imam i druge poslove i obaveze kojima se bavim. Iako sam ostale nastupe do 2. juna svela na minimum, opet imam dosta posla. Preko nedelje imamo probe u Ljubljani, a kako se bliži dogadjaj, trudiću se da smanjim razne aktivnosti što više. I taj dan kad će biti koncert, pa i po ostalim koncertima koje imam, uvek taj dan gledam da odmaram pa onda i šminka i frizura. I to ume da traje po par sati što ume da umori dosta, ali moja praksa pred koncert je da budem sama u sobi, i da skupljam energiju za nastup.

LB: Fizička kondicija je nešto na čemu radite celog života, kondicija je kao poverenje- gradi se, neguje se i mora da se održava. Pazite šta i koliko jedete i pijete, a moj recept je da se živi sportski, da se na vreme ide u krevet i da se ta kondicija održava šetnjom, trčanjem, jogom, plivanjem ili kako god volite. Ja sam oduvek bila u dobroj formi, pa se nadam da će i ovo veče koje nas očekuje biti top!

Da li ste se oprobali u nekim ekstremnim sportovima ili možda nastup pred desetinama hiljada ljudi izaziva dovoljno adrenalina?

S: Adrenalina će svakako biti, i mislim da će on dodatno da se aktivira kad budem zakoračila na binu i kad budem sišla na kraju sa nje. A za ekstremne sportove, volim ih i jedva čekam neku akciju sa tim.

LB: Ekstremne sportove ne praktikujem, jer kada ste profesionalci u jednom poslu, ne možete da ih radite jer može doći do povrede. Mi imamo zakazane koncerte i po godinu dana unapred, pa vodim računa da se rekreiram na način gde ne mogu da se povredim. Što se adrenalina tiče, to je nešto što dobijate kada se sretnete sa svojom publikom i to je nešto na čemu se radi i što se gradi. Verujem da će na Red Bull SoundClashu sve da pršti od adrenalina i pozitivne energije!

Hvala vam na odvojenom vremenu! Srećno 2. juna. Siguran sam da će publika uživati, a vama pored vrednog rada želim da se i dobro zabavite.

PROMO / redbull.com

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °