22.1 C
Belgrade

Iskustva berlinskog pozorišta od značaja za grad Beograd

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović ugostio je danas u Starom dvoru predsednika Pozorišta „Monbižu” iz Berlina Kristijana Šolca. Inače, ovo pozorište je najveće privatno pozorište u Berlinu, sa najvećim brojem posetilaca u toku godine. 

On je istakao da je Pozorište „Monbižu” postao simbol Berlina u poslednjih 20 godina, sa posebnom scenom i programom u centru ovoga grada.

– Pozorište „Monbižu” se ističe organizacijom i konceptom kulturnih dešavanja u velikom gradu poput Berlina, za koji možemo reći da je jedna od kulturnih prestonica Evrope i mesto gde se pokreću razni kulturni trendovi celog sveta. Gospodin Šulc nam je preneo svoja iskustva funkcionisanja jednog privatnog teatra i otvorene privatne scene. Uglavnom se igraju klasični komadi a koncept kulturnog dešavanja je takav da veliki broj stanovnika Berlina i posetilaca dolazi da uživa u predstavama i ambijentu reke Bri koja prolazi kroz Berlin – objasnio je Mladenović. 

Mladenovć je naglasio da zbog velikog broja kulturnih dešavanja više desetina hiljada ljudi godišnje prođe kroz montažni teatar na otvorenom. 

– Takav koncept kulturnog dešavanja je značajan za Beograd. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati priliku da ostvarimo saradnju kako bi Beograd dobio takav sadržaj koji bi upotpunio i oplemenio našu ponudu, ne samo tokom letnjih meseci nego i tokom cele godine. Hvala Darijanu Mihajloviću koji je doveo gospodina Šulca ovde i koji je postavljao neke predstave u „Monbižu” teatru u Berlinu. Njegovo iskustvo i privrženost programima u Beogradu će značiti da u narednom periodu takav koncept zaživi i kod nas – zaključio je Mladenović.

Događaju su prisustvovali i sekretar za kulturu Ivan Karl, zatim direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović i reditelj Darijan Mihajlović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
18.7 ° C
20.8 °
16.7 °
78 %
2.6kmh
0 %
Чет
18 °
Пет
27 °
Суб
26 °
Нед
19 °
Пон
20 °