6.8 C
Belgrade

Održana manifestacija „Dah vidovdanskih slika” na trgu ispred GO Zvezdara

Povodom praznika Vidovdana, na trgu ispred GO Zvezdara održana je manifestacija „DAH vidovdanskih slika” koju realizuje Udruženje za očuvanje kulturne baštine DAH, u saradnji sa Gradskom opštinom Zvezdara.

Manifestaciju je otvorio predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić, a program je vodila Dragana Vujasinović, predsednik Organizacionog odbora manifestacije.

Vladan Jeremić je pozdravio prisutne i rekao da današnji dan ima poseban značaj, jer Vidovdan nije samo verski praznik, već govori o kontinuitetu postojanja jednog naroda i građenja njegovog identiteta.
„Vidovdan simbolizuje slobodu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva. Na Vidovdan je postavljen kamen temeljac na kome se gradila sva naša istorija od Kosovske bitke pa sve do danas. Sveti knez Lazar je na Vidovdan doveo do vrhunca svetosavski ideal srpskog čoveka, ispunio svetosavsko srpsko jevanđelje koje sažeto glasi „Sve za Hrista, Hrista ni za šta“. To je opredeljenje za večne duhovne vrednosti, večnu istinu, večnu pravdu, večnu nadu i večni život. Posebno mi je zadovoljstvo što smo danas u prilici da sa Udruženjem za očuvanje kulturne baštine „Dah“ i mi kao GO Zvezdara obeležimo dan koji je važniji od svih ostalih za naš narod”-rekao je Jeremić i prisutnima poželeo srećan Vidovdan.

Dragana Vujasinović je prisutnima čestitala Vidovdan i rekla da nas je Kosovo učinilo velikim narodom, a na Vidovdan su se odvijali događaji koji su obeležili sudbinu srpskog naroda.
„Udruženje za očuvanje kulturne baštine „Dah“ svake godine na ovom mestu obeležava ovaj veliki praznik, a na desetogodišnjicu svog zvaničnog postojanja, s obzirom da smo od samog osnivanja pobornici međugeneracijske saradnje, inkluzivnih programa i borbe protiv vršnjačkog i porodičnog nasilja kroz tradiciju i kulturu, u inkluzivnom programu učestvuju deca iz našeg prijateljskog Udruženja MNRO Zvezdara i članovi Udruženja „Dah”“-rekla je Dragana Vujasinović poželevši posetiocima da uživaju u programu.

U programu su učestvovali Nataša Bojanić i Dušan Marisavljević iz Udruženja MNRO Zvezdara, članovi Udruženja „DAH” ansambl „Starogradska Srbija” i pesnikinja Katarina Lazić, a na izložbi slika posetioci su mogli da pogledaju slike umetnice Violete Marković i njene unuke Julije Marković koja je bila najmlađi izlagač.

Na manifestaciji je učestvovalo i desetak izlagača koji su izložili radove svojih članova, a neki od njih su: Udruženje penzionera Mali Mokri Lug, Udruženje penzionera „Srećno doba”, Gazdinstvo „Koneli”, Umetnička radionica „Ana” i drugi.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °