16.7 C
Belgrade

Izložba crteža Nikole Vukosavljevića u Blok galeriji

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, petak, 30.septembra, s početkom u 19 časova, biće otvorena izložba crteža, autora Nikole Vukosavljevića.

Nikola Vukosavljević, 1946, diplomirao je 1970. godine u klasi profesora Jovana Kratohvila na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Poslediplomske studije završio 1972. godine kod istog profesora. Izlagao samostalno crteže, akvarele, medalje, reljefe i punu plastiku, učestvovao na više od 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član ULUS-a od 1973. godine, LADE od 1978. godine. U periodu od 1973. do 2011. godine bio predavač na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na predmetima Crtanje i Vajanje. Od oktobra 2004. do juna 2007. godine obavljao dužnost dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Nagrađiivan, dela mu se nalaze u privatnim zbirkama, u zbirkama muzeja i galerija i drugih institucija u zemlji i inostranstvu.

Prema rečima autora:

“Crteži su nastali 1987/88. godine kada sam u jednoj od prostorija Uprave ZOO vrta vajao skulpturu keruše Gabi koja je potom izlivena u bronzi i postavljena u krugu vrta. Bio je to moj doprinos novom izgledu dotle zapuštenog kutka Kalemegdana. Ušao sam u svet umetnosti crtajući domaće i divlje životinje, navika povremenih poseta Zoološkom vrtu mi je i danas ostala. Blok sa različitim papirima i obična olovka su mi omogućili da se posvetim proučavanju njihovih oblika i pokreta pre rada sa glinom. Crtežom sam proveravao svoju sposobnost uočavanja bitnih kretnji, pratio sam njihovo ponašanje kada se odmaraju i hrane. Svaki put sam u sebi oživljavao instikt lovca koji zarobljava fizički izgled životinje tražeći linijama njihove karaktere. Izloženi crteži predstavljaju skup mojih utisaka i uzbuđenja, jednostavnog i neposrednog viđenja životinja. Crteži su u tehnici presovanog uglja, olovke i laviranog tuša.“

beogradski.rs / GO Novi Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.7 ° C
17.8 °
15.7 °
96 %
1.5kmh
0 %
Суб
26 °
Нед
24 °
Пон
17 °
Уто
21 °
Сре
17 °