12.4 C
Belgrade

Izložba ”Izumi Nikole Tesle kao preteče savremenih vojnih tehnologija” u kuli na Gardošu

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, a u saradnji sa Galerijom ”Čubrilo” 10. jula, u kuli na Gardošu, izložbom ”Izumi Nikole Tesle kao preteče savremenih vojnih tehnologija”, autora Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa održana je manifestacija ”Teslin dan”.

Ovaj dan se obeležava i kao nacionalni Dan nauke. Prepoznajući veliki značaj očuvanja uspomene i promocije lika i dela Nikole Tesle, Gradska opština Zemun je manifestaciju ”Teslin dan” uvrstila u program redovnih godišnjih manifestacija, i na taj način se pridružila svetskim gradovima poput Njujorka, Filadelfije, Perta i Zagreba. U ime Gradske opštine Zemun posetiocima izložbe se obratio predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić, a prisustvovao je i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković.

”Tesla nije gost u Zemunu, već godinama on je ovde domaćin. Gradska opština Zemun sa pijetetom obeležava Teslin dan, a kula na Gardošu sve više postaje prepoznatljiva i po ovom vanserijskom naučniku. Sa ponosom možemo istaći da se Zemun pre više od jedne decenije odmah uključio u obeležavanje ovog značajnog datuma, Teslinog rođendana, koji je Vlada Republike Srbije proglasila za dan nauke. Zemun je i ovog puta mesto okupljanja poštovalaca Nikole Tesle, naučnika, pronalazača i umetnika, zapravo svih onih ljudi koji su usvojili i šire teslin duh”, rekao je Gajić.

U pratećem programu otvaranja izložbe mašinski inženjer Radomir Putnik je na gardoškom platou priredio atraktivan eksperiment sa neonskim lampama koje su na daljinu osvetljene pomoću Teslinog transformatora.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °