6.8 C
Belgrade

Izložba „Krasnodar i Beograd očima dece” u Dečjem kulturnom centru

Izložba „Krasnodar i Beograd očima dece”, nastala u okviru saradnje Odeljenja za spoljne odnose i protokol Gradske uprave Grada Krasnodara i Gradske uprave Grada Beograda, otvorena je u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograda, saopšteno je iz ove institucije.

U cilju razvijanja bilateralnih, kulturnih i stvaralačkih veza između naroda Rusije i Srbije, gradova Krasnodara i Beograda, jačanja prijateljstva između dece i mladih iz Krasnodara i Beograda, kao i proširenja njihovog pogleda i znanja o ruskoj i srpskoj istoriji, kulturi i tradiciji, napravljen je likovni konkurs za mlade umetnike pod nazivom „Krasnodar i Beograd očima dece”.  Na konkursu su učestvovala deca i mladi iz ova dva grada predstavljajući se kroz likovne medije. 

Izložba izabranih dečjih likovnih radova prvo je bila otvorena prošle godine na proslavi Dana grada Krasnodara u Rusiji, a 27. januara, na Dan Svetog Save, u Beogradu. Radove koji su predstavljaju Beograd naslikala su deca – članovi Likovnog ateljea Dečjeg kulturnog centra Beograda, pod umetničkim rukovodstvom mr Katarine Bulajić Pavlović. Od radova nastalih u Beogradu izabrano je 47, koje će posetioci izložbe moći da vide u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograda, sa odabranim dečjim radovima iz Krasnodara, navodi se u saopštenju.

Na svečanom otvaranju izložbe, beogradskoj publici su se obratili direktnim uključenjem preko aplikacije „Zum” Olesija Čalaje, zamenica šefa Odseka za spoljne poslove i protokol Grada Krasnodara, deca – umetnici iz Krasnodara i predstavnici srpske dijaspore u ovom gradu. 

Iz Sekretarijata za kulturu Grada Beograda ističu da je zajedničkim zalaganjem i dobrim namerama kako naših prijatelja iz Krasnodara tako i vrednih kolega iz Dečjeg kulturnog centra Beograda uspešno pripremljen projekat „Krasnodar i Beograd očima deteta”. Likovni radovi na kojima deca, polaznici likovnih škola, predstavljaju gradove u kojima žive treba da budu prvi korak u daljoj kulturnoj razmeni i saradnji između Beograda i Krasnodara. Sekretarijat za kulturu Grada Beograda svesrdno podržava ovaj program. 

Otvaranje izložbe uveličao je nastup Hora Dečjeg kulturnog centra Beograda, pod dirigentskom palicom Nevene Ivanović.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 10. februara.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °