12.6 C
Belgrade

Izložba „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981–2021) na bis” otvorena na Trgu Republike

Pomoćnik gradonačelnik Andreja Mladenović prisustvovao je danas otvaranju izložbe „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981–2021) na bis” na Trgu Republike u organizaciji Grada Beograda i Omladinskog pozorišta „Dadov”. Izložbu je otvorio gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Mladenović je istakao značaj novog talasa koji je nastao u Beogradu pre 40 godina.

– Mnogo je mladih ljudi tada bilo pokrenuto albumom „Paket aranžman”, da bi kasnije ostavili neizbrisiv trag u jugoslovenskom i srpskom rokenrolu. Nadam se da ćemo obeležavajući ovaj jubilej jednog dana u Beogradu imati muzej rokenrola, gde ćemo ovakve fotografije, kao i svu zaostavštinu rokenrola moći da vidimo na jednom mestu – ukazao je Mladenović. Nadam se da će izložba biti organizovana i u drugim gradovima Srbije i regiona, istakao je Mladenović.

Zorica Kojić, jedna od autora izložbe je istakla da joj je puno srce što je tadašnji muzički andergraund sada predstavljen u centru Beograda, gde mu je i mesto.

– Sjajno da je Beograd početkom osamdesetih godina prošlog veka imao divnu muzičku scenu, ali i divne fotografe koji su zabeležili taj period – istakla je Kojićeva.

Dragan Ambrozić je dodao da je prelomni trenutak podrška institucija da nekadašnja alternativa postane deo opšte kulture i zahvalio je Gradu Beogradu i OP „Dadov”.

Frontmen sastava „Električni orgazam” Srđan Gojković Gile je istakao značaj albuma „Paket aranžman”.

Zahvalio je nedavno preminulom Branku Gavriću na imenu „Paket aranžman”.

– Tada smo bili nadobudni klinci i naravno da nismo mogli da se dogovorimo oko imena albuma. Takođe, svaki od ova tri benda („Šarlo akrobata”, „Idoli” i „Električni orgazam”) je želeo samostalni album. Ispostavilo se da je ponekad ipak dobro napraviti kompromis, a „Paket aranžman” je to bio – istakao je Gojković.

Autori izložbe su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, a obuhvata period razvoja muzičke scene u Beogradu od jeseni 1980. godine do leta 1981. godine.

Autori fotografija su Goranka Matić, Goran Vejvoda, Branko Gavrić i Branislav Brajan Rašić. Izložba će biti otvorena narednih sedam dana.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
12.6 ° C
12.8 °
11.7 °
96 %
3.1kmh
100 %
Суб
14 °
Нед
13 °
Пон
15 °
Уто
13 °
Сре
7 °

Servisne vesti

Planirani radovi „Zelenila”

U sklopu planiranih radova, ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” će 24. oktobra obaviti čišćenje otpadaka, košenje, orezivanje i održavanje zelenila u razdelnoj...