9.6 C
Belgrade

Izložba predmeta i dokumentacije Obrenovića u „Adligat-u“

Gradska opština Voždovac i Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat povodom 140 godina od dana kada je kralj Milan Obrenović proglasio Srbiju za kraljevinu prikazuju izložbu predmeta i dokumentacije vezanih za kralja Milana i porodicu Obrenović.

U Kutku Obrenovića može se videti i originalan nameštaj kraljice Natalije Obrenović, poklon Danice Leko za legat ove stare beogradske porodice. Tu su kraljičin gardarobni orman, toaletni sto i dve stolice koje je kraljica često koristila.

Javnosti je u Beogradu po prvi put prikazana cela prepiska od 27 stranica pisama ispisanih rukom kralja Milana, zapravo uputstva za vladanje namenjena njegovom sinu Aleksandru Obrenoviću. Deo prepiske će biti stalno izložen u okviru postavke muzeja na Banjici, dok će deo pisama biti izložen u novom ogranku Adligata koji se planira u Inđiji.

Naročito su zanimljive izložene fotografije. Originalne slike kralja i kraljice snimljene oko 1880. godine su na izložbi, kao i fotografija kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović slikana u Niškoj banji šest meseci pre atentata. Tom prilikom su se kralj i kraljica fotografisali sa oficirskim korom, zapravo sa svojim ubicama, a ispod fotografije se čak nalaze i originalni potpisi kralja i kraljice.

Meniji sa dvora Obrenovića su takođe izloženi, kao i jedno nepoznato pismo kraljice Natalije Obrenović i jedna njena retka fotografija iz doba kada je još bila zaručnica srpskog kralja.

Izloženi su i predmeti vezani za kneza Mihaila Obrenovića. Tu je prva srpska knjiga o policiji, koja je pre pronalaska u Adligatu bila nepoznata, sa prvim poznatim rukopisom kneza Mihaila iz 1828. godine, koja dokazuje da je knez bio pismen već u svojoj petoj godini, što je tada bila retkost i na evropskim dvorovima. Izložena je, prvi put posle dve godine i restauracije poveza i ogromna knjiga o Parizu iz lične biblioteke kneza Mihaila, na kojoj se mogu videti pečat i eks libris kneza.

Pored ovih predmeta, izložen je i rukopis Milana Piroćanca, ministra inostranih poslova i predsednika srpske vlade, kao i jedno pismo Stojana Novakovića, takođe ministra i predsednika SANU. Izabrani su predmeti baš ovih dvojice velikana zato što se njihovi potpisi, pored kraljevog, takođe nalaze na proglasu Srbije za kraljevinu, pošto je u to vreme Milan Piroćanac bio predsednik ministarskog saveta (njegov potpis nalazi se odmah ispod kraljevog na proglasu), a Stojan Novaković ministar prosvete i crkvenih poslova. Istim dokumentom proglašen je i kraljević Aleksandar za naslednika prestola, pa su na izložbi istaknuti i predmeti vezani za kralja Aleksandra.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.6 ° C
10.8 °
8.7 °
66 %
3.1kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
17 °
Чет
10 °
Пет
5 °