2.9 C
Belgrade

Izložba slika „Darovi“ Aleksandra Spasića 24. juna u Rančićevoj kući u Grockoj

Samostalna izložbe slika pod nazivom „Darovi“ umetnika Aleksandra Spasića biće otvorena u petak 24. juna 2022. godine u 19 časova u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka. Izložbu će otvoriti kustos Zorica Atić, istoričarka umetnosti.

Serija slika „Darovi“ mladog umetnika iz Vlasotinca inspirisana je jednom od najvećih etnoloških zbirki na Balkanu, kolekcijom muzejskih predmeta iz Etnografske spomen-zbirke slikara, profesora i kolekcionara Hristifora Crnilovića, znamenitog Vlasotinčanina.

Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj, a publika će imati priliku da vidi i nagrađivani dokumentarni igrani film „Pustood“, u režiji Nebojše Ilića, posvećen životu i stvaralaštvu Hristifora Crnilovića.

U uvodnoj reči kataloga izložbe „Darovi“, Vjera Medić, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu, navodi:

Kolekcija slika Aleksandra Spasića predstavlja svojevrsnu potragu slikara za suštinom umetničkog dela kroz istraživanje osobina tekstilnih materijala. U njima je ovaj mladi umetnik prepoznao dinamiku različitih formi, struktura, oblika i boja tekstila, izraženijih u međusobnom kontaktu sa drugim materijalima. Nesumnjivo je Aleksandra Spasića u njegovom istraživanju usmerilo stečeno znanje dizajnera u Školi za tekstil u Leskovcu. Ovaj značajni obrazovni centar na jugu Srbije, svojim je programom, između ostalog direktno doprineo i očuvanju specifičnih tkačkih tehnika i ornamentike zastupljenih na tradicionalnoj narodnoj nošnji toga područja, primenjujući ih u izradi i dizajnu savremenih zanatskih, industrijskih i umetničkih tekstilnih i odevnih predmeta.

Suptilno oko vlasotinačkog umetnika danas je duboko zagledano u još jedan izvor inspiracije: kolekciju muzejskih predmeta iz Etnografske spomen-zbirke Hristifora Crnilovića. Usmeravanje prema istraživanju oblika, detalja i tehnika izrade dovodi ga do sopstvenog likovnog izraza i posebnog senzibiliteta prema susretima svetlosti senke, površina i boja, grubih i glatkih materijala različite strukture i porekla: keramike, metala i tekstila…

Aleksandar Spasić (1992) rođen je u Leskovcu, gde je diplomirao na Visokoj strukovnoj školi za tekstil i dizajn 2012. godine i završio Specijalističke strukovne studije na Visokoj tehnološkoj umetničkoj školi 2019. Ostvario je jedanaest samostalnih izložbi, učestvovao u više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u radu likovnih kolonija. Živi i radi u Vlasotincu.

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva, beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Kuća raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Izložba traje do 12. jula 2022. godine.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °