19.6 C
Belgrade

Izložba slika starogradskih seniora, polaznika slikarske radionice Zoran Art akademije otvorena do 29. juna u UK „Parobrod“

U Ustanovi kulture Gradske opštine Stari grad „Parobrod“ svečano je otvorena izložba radova Starograđana, polaznika slikarske radionice Zoran Art Akademije, u okviru opštinskog programa „Stari grad misli na tebe“

U galerijskom prostoru starogradske ustanove kulture, u kome je izloženo 170 radova pedeset slikara-amatera, izložbu su otvorili Dušan Petrić, predsednik Skupštine opštine Stari grad, Zoran Antović i aforističar Dušan Puača.

„Opština Stari grad u okviru  „Senior centra“ sprovodi brojne programe za aktivno  „treće doba“. Današnja izložba je plod dvogodišnje saradnje opštine sa Zoran Art Akademijom, jer je kroz umetničke radionice prošlo više od pedeset naših starijih sugrađana“, rekao je Dušan Petrić i pozdravio brojne posetioce – učesnike likovne radionice, njihove prijatelje, članove porodica i zainteresovane sugrađane, koji su u prepunom galerijskom prostoru nestrpljivo isčekivali da pogledaju izložene radove.

„Ovo je naša četvrta kolektivna izložba. Većina starogradskih polaznika besplatnih časova slikarstva su penzioneri raznih struka, a njihovi radovi koji su ovde izloženi su na poluprofesionalnom, visokom nivou“, kaže Zoran Antović i dodaje da je specifičnost programa Akademije, koju je do sada pohađalo preko 500 polaznika,  prilagođenost svim uzrastima i svim umetničkim strukturama, od amatera, poluprofesionalaca do profesionalnih umetnika.

Slikarka Dušanka Jurišić, diplomirani ekonomista u penziji, već tri godine uči tajne slikarskog zanata u Zoran Art Akademiji. Izložila je nekoliko svojih radova u različitim slikarskih tehnikama. Zatekli smo je u društvu svojih najboljih prijateljica.

„Ja sam oduvek želela da slikam. Radila sam i nisam imala puno vremena da se bavim onim što volim. Za slikarske radionice sam saznala od prijatelja sa Starog grada. Prijavila sam se i sada uživam u kreativnosti i što je najlepše u druženju sa dragim ljudima. Slikarstvo ispunjava čoveka, posebno u ovako kriznim vremenima“, poručuje Dušanka Jurišić.

Njen kolega, aforističar Dušan Puača, pravnik u penziji, duhovito je poručio prisutnima na otvaranju izložbe: „ Moj portret je toliko veran originalu, tako da sam postao dvostruka ličnost“ . Ipak, kaže Dušan, njegov omiljeni aforizam je:„ Ne  dam da me kloniraju, jedan ovakav je dovoljan!“  Da se svima svideo svedoči gromki aplauz koji je Puača dobio od prisutnih.

Pozivamo Starograđane da dođu u galeriju UK „Parobrod“, i da do 29. juna pogledaju radove svojih starijih sugrađana, koji su od talentovanih amatera dostigli zavidni nivo slikarskog umeća.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °