13 C
Belgrade

Izložba „U čast Puškinu” Mirjane Mire Maoduš u Galeriji 73

Galerija 73 obeležila je svoj dan dodelom zahvalnica institucijama i pojedincima koji su pratili njen rad u protekloj godini, kao i otvaranjem izložbe slika Mirjane Mire Maoduš, jedne od najznačajnijih imena savremenog srpskog slikarstva.

Đorđe Kadijević i Ljubica Miljković, ličnosti su koje su dale najveći doprinos razvoju ove ustanove. U kategoriji „Popularizacija kulturnog nasleđa” nagrađeni su Nada Zec i Milivoje Mišo Rupić, a za „Kulturnu diplomatiju” Vladimir Valenćik, predsednik Slovačkog kulturnog kluba u Srbiji. Priznanje za medijsku podršku dobio je list „Politika“, rubrika „Sinoć u Beogradu”. Zahvalnice su dobili i novinarka Miljana Kralj iz „Novosti” i Fondacija „Ars Longa”. Priznanja su uručili Mirela Pudar, direktorka „Galerije 73” i Lidija Jovanović, predsednica Skupštine opštine Čukarica.

U okviru ovog programa predstavljena je izložba „U čast Puškinu” akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš, koja živi na relaciji Beograd-Pariz-Tokio. Postavku je otvorila Silvija Pampaloni, idejni tvorac svetske promocije umetnosti Mirjane Maoduš. Mnogi priznati muzeji posvetili su ovu godinu samostalnim izložbama naše slikarke, želeći da proslave njen doprinos istoriji savremene umetnosti.

Mirjana Maoduš rođena je u Metku 1942. godine. Njena majka Sofija bila je bratanica Nikole Tesle. Mira je studirala slikarstvo u Školi za primenjene umetnosti u Frankfurtu, zatim na akademijama u Veneciji i Parizu. Magistrirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Milanu. Skoro dve decenije u svom radu posvećena ćirilici, koju na svoujim radovima brižljivo predstavlja ljubiteljima umetnosti širom sveta.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °