6.8 C
Belgrade

Izuzetne žene Srbije – Branislava Perović

Ambasada Kraljevine Holandije i Opština Grocka vas pozivaju na otkrivanje jednog od deset murala posvećenih izuzetnim ženama Srbije i razgovor tim povodom, u četvrtak, 24. marta 2022. Mural je nastao u okviru istoimenog projekta Ambasade Kraljevine Holandije, Centra za ženske studije i Kulturnog centra Grad, a u saradnji sa upravom Opštine Grocka.

Mural posvećen Branislavi Perović, prvoj ženi direktorki jednog od vodećih naučnih instituta u državi, oslikan je na Osnovnoj školi „Ilija Garašanin“ u Bulevaru revolucije 11 u Grockoj, a otkriće ga predstavnici opštine Grocka i zamenica ambasadora Kraljevine Holandije Ane-Sitske Brinks (četvrtak, 24. mart 2022, 14 časova). Otkrivanju će prethoditi razgovor u sali Opštine Grocka sa početkom u 12 časova, posvećen pre svega radu i delu ove izuzetne žene, a potom i položaju žena u obrazovanju i nauci, kao i društvu uopšte (agenda u prilogu). O dostignućima Branislave Perović govoriće direktorka Centra za ženske studije, Daša Duhaček i istoričarka Ivana Pantelić. Prisutnima će se obratiti i predstavnica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Grocka, Zorica Atić. Od članova porodice, Branislavinog sina Nebojše Neškovića i unuke Jovane Todorović, čućemo manje poznate činjenice o njenom životu i radu, iz ličnog ugla.

Branislava Perović je prva žena direktorka jednog od vodećih naučnih instituta u državi, i to u oblastima prirodnih i tehničkih nauka. Ona predstavlja neuobičajen spoj napredne aktivistkinje i vrhunske naučnice jer je za vreme rata aktivno i predano učestvovala u borbi protiv fašizma, rizikujući svoj život, ali je istovremeno i izuzetno važna u istoriji naše nauke – radila je na projektovanju najsofisticiranije opreme koja se koristi u institutu „Vinča“, formirala je Odeljenje za separaciju radioaktivnih izotopa, a zatim i Laboratoriju za atomsku fiziku u okviru Instituta.

O projektu „Izuzetne žene Srbije“

Cilj projekta je podići svest građana o ženama koje su kroz istoriju Srbije odigrale važne uloge u različitim oblastima, od medicine, kulture, arhitekture do sporta, borbe za ljudska prava, i tako doprinele emancipaciji žena i jačanju njihovog položaja u društvu. Centar za ženske studije je uradio istraživanje na osnovu kojeg je identifikovano deset žena čija dostignuća se kroz projekat predstavljaju i proslavljaju, pre svega u njihovim rodnim mestima ili mestima gde su stvarale i radile, a potom i u celoj zemlji.

Na javnom pozivu odabrani su street art umetnice i umetnici koji trenutno slikaju murale širom zemlje. Vuk Đurić Endo izabran je da oslika mural inspirisan Branislavom Perović u Grockoj. Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici), na odseku za grafički dizajn. Na istom fakultetu je završio i master studije. Koordinator je likovnih aktivnosti na manifestaciji Dani urbane kulture u Čačku. U svojoj karijeri realizovao je nekoliko projekata i učestvovao na dve umetničke kolonije. Izradio je na desetine murala na javnim površinama u zemlji i inostranstvu. Iza njega je šest nezavisnih i devetnaest kolektivnih izložbi, kao i jedna retrospektivna. Dva puta je nagrađivan za rad u oblasti likovne umetnosti.

Agenda

12.00 h – 12.10 h Uvodno obraćanje

• Predstavnik opštine Grocka
• Ane-Sitske Brinks, zamenica ambasadora Kraljevine Holandije

12.10 h – 13.30 h Razgovor o Branislavi Perović

• Predstavljanje projekta „Izuzetne žene Srbije“, Daša Duhaček, Centar za ženske studije
• Predstavljanje online kviza za publiku, Aleksandra Kalinić, ambasada Kraljevine Holandije
• Biografija Branislave Perović i šta je čini izuzetnom ženom, Daša Duhaček, Centar za ženske studije
• Dostignuća Branislave Perović i značaj obrazovanja za mlade (devojke), Ivana Pantelić, istoričarka
• O Branislavi Perović iz ličnog ugla, Nebojša Nešković (sin) i Jovana Todorović (unuka)
• Rodna ravnopravnost i značaj projekta „Izuzetne žene Srbije“ iz lokalne perspektive, Zorica Atić, Savet za rodnu ravnopravnost opštine Grocka
• Završna reč uz osvrt na odgovore publike i poziv na otkrivanje murala, Aleksandra Kalinić, Centar za ženske studije

Moderatorke: Daša Duhaček, Centar za ženske studije i Aleksandra Kalinić, ambasada Kraljevine Holandije

14.00 h – 14.20 h Otkrivanje murala (fasada osnovne škole „Ilija Garašanin“, Bulevar revolucije 11, Grocka)

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °