2.9 C
Belgrade

Javna tribina „Budimo bezbedni“ održana u Opštini Savski venac

Javna tribina o bezbednosti u saobraćaju za osobe sa invaliditetom i saobraćajnoj kulturi pod sloganom „Budimo bezbedni“ održana je danas u Opštini Savski venac, saopštili su iz te opštine. 

Prisutnima su se obratili predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović, predsednica udruženja „Budimo bezbedni“ Dea Đurđević i zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.

Vidović je naglasio da je ova tema jedan od načina kako da povećamo nivo bezbednosne kulture i ostvarimo zajednički cilj – manji broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama. 

-Ovaj projekat je samo nastavak onoga što smo započeli pre pet godina od kada u kontinuitetu sprovodimo različite edukativne programe. Ulažemo napore da putem tribina i obuka povećamo znanje i probudimo svest građana o važnosti znanja o ponašanju u saobraćaju. Na ovaj način sugrađani uče kako da se suoče sa problemima i zaštite od potencijalnih opasnosti – izjavio je Vidović.

On je istakao da su osobe sa invaliditetom jednaki članovi naše zajednice i da društvo ima obavezu da dodatno brine o njima. 

–Zato je važno da imamo više ovakvih tribina i da što više razgovaramo o tome kako bi poruke koje možemo poslati odavde došle do svakog čoveka. Ovo se posebno odnosi na mlade ljude koji su najugroženiji u saobraćaju, jer oni imaju najmanje iskustvo, te su zato često žrtve saobraćajnih nesreća. Potrebno je da građani shvate da se sabraćajna nezgoda može svakome dogoditi i da su izuzetno ozbiljne posledice neodgovornog ponašanja. Želimo prvenstveno da utičemo na građane, menjamo pogrešne navike i stvaramo bezbednu kulturu i vaspitanje. Svi se nalazimo na jednom važnom zadatku, a to je da što manje ljudi strada u saobraćajnim nesrećama – kazao je Vidović i dodao da ako ovim tribinama spasimo samo jedan život, one imaju smisla.

Podsetio da je ta opština u saradnji sa AMSS podelila više od 100 auto-sedišta za decu, kao i super članskih kartica AMSS. 

–Uradili smo preko 35 ulica i 15 međublokovskih saobraćajnica što je, uz saobraćajne signalizacije, izuzetno bitno za pešake i učesnike u saobraćaju. Otvoreno je prvo igralište za osobe sa invaliditetom u Hajd parku, obnavljaju se staze za osobe sa invaliditetom. Pristupačnost zgrade GO Savski venac unapređena je uklanjanjem barijera u ulaznom delu, a napravljena je i lift platforma u zgradi opštine. Za gluve i nagluve osobe obezbedili smo tumača za znakovni jezik kao i taktilnu tablu namenjenu slepim i slabovidim osobama. Podeljena su kolica osobama sa invaliditetom, a pušten je u rad štampač na Brajevom pismu. Uspešno je realizovan i međuopštinski projekat namenjen jačanju kapaciteta servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji, a rezultat ove saradnje je i aplikacija „Info za sve“– istakao je predsednik opštine.

Dea Đurđević je dodala da su odgovorno ponašanje, poštovanje propisa, ali i stalna edukacija najbolja prevencija za bezbednost svih učesnika u saobraćaju. 

–Pažljivim ponašanjem na ulici štitimo sebe ali i druge. Trenutak nepažnje može dovesti do trajne borbe sa invaliditetom i posledica za ceo život“ – naglasila je Đurđević.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °