21.2 C
Belgrade

Jeremić: U planu nova škola i vrtić u Mirijevu i naselju Vojvode Vlahović, besplatni izleti i klubovi za penzionere, nova zelena oaza u Stepinom gaju

U velikom novogodišnjem intervju za beogradski.rs portal Vladan Jeremić, predsednik Gradske opštine Zvezdara sumirao je godinu iza nas i najavio aktuelnosti u 2022. godini, među kojima su Bebi paket dobrodošlice, nova škola i vrtić u Mirijevu i naselju Vojvode Vlahović, besplatni izleti i novi klubovi za penzionere, unapređenje energetske efikasnosti kao i nova zelena oaza u Stepinom gaju.

Ispratili smo još jednu kalendarsku godinu, koliko ste zadovoljni urađenim?

Kalendarski kraj jedne godine je zapravo trenutak kada se sumiraju rezultati koje smo ostvarili. Za 2021. godinu mogu da kažem da je bila godina puna izazova. Osluškujući potrebe i želje naših sugrađana a u saradnji sa republičkim i gradskim institucijama, uspeli smo da se izborimo sa većinom tih izazova. Problema i potreba za daljim razvojem i unapređenjem života na Zvezdari svakako ima, ali ako bih mogao da ocenim ono što je urađeno u prošloj godini, mogu da kažem da sam relativno zadovoljan. Puno izazova je još pred nama.

Koje bi ste važnije infrastrukturne projekte izdvojili?

Na početku bih izdvojio dva projekta koja su realizovana uz podršku Grada Beograda. Nakon dugo vremena rešen je problem Petog parkića, problem koji postoji više od 15 godina. Zahvaljujući podršci pre svega zamenika gradonačelnika Beograda, gospodina Gorana Vesića danas je ta površina uređena prema željama građana. Zelena oaza među zgradama neposredno uz Bulevar sastoji se od parka sa spravama za igru dece, klupama za starije sugrađane, terenom za basket odnosno uređena je u skladu sa željama stanovnika tog kraja i time je ispunjen cilj njihove dugogodišnje borbe kada su ustali u odbranu te površina na kojoj je tadašnja vlast htela da izgradi stambeno – poslovni objekat.

Druga investicija koju bih izdvojio tiče se rešavanja jednog komunalnog problema koji je postojao u Mirijevu a to je problem Mirijevskog potoka. Pred kraj godine su završeni radovi uređenja i ucevljenja Mirijevskog potoka ukupne vrednosti više od 70 miliona dinara, što je u infrastrukturnom smislu olakšalo funkcionisanje stanovnicima tog dela Zvezdare.

Tokom 2021. godine asfaltirano je 20-tak ulica na Zvezdari. Nakon što je urađena kanalizaciona mreža, asfaltirana je ulica Veselina Čajkanovića, zatim Šejkina ulica, Vojvode Brane, Stanislava Sremčevića, Ljubice Luković, Vitezova Karađorđeve zvezde, Jovana Ćirilova i druge. Istakao bih i da je na predlog i molbu građana, izgrađena nova deonica ulice Narodnog fronta u dužini od 800m koja povezuje Zvezdaru i Grocku što je značajno olakšalo funkcionisanje ljudi koji gravitiraju ka tom delu i rasteretilo Bulevar Kralja Aleksandra.

Pored infrastrukturnih projekata na čemu se još radilo u proteklom periodu?

Uporedo sa izgradnjom nedostajuće infrastrukture, počeli smo da rešavamo probleme na obodnim delovima Zvezdare. Istakao bih da smo sredstvima iz opštinskog budžeta asfaltirali više od kilometar staza unutar Mokroluškog groblja a pokrenuli smo i rešavanje u pravno – formalnog statusa tog groblja. Rešili smo problem izlivanja Mokroluškog potoka kod pristupne rampe na autoputu Beograd – Niš, a zatim i problem koji je postojao u Idrijskoj ulici gde smo izgradili potpuno novu kanalizacionu mrežu i time rešili problem stanovnika nakon što smo zajedno sa Direkcijom prethodne godine uradili kanalizacionu mrežu u ulicama Zvezdarska i Volgina. Postoji tu još stvari koje treba urediti i u tom pravcu ćemo nastaviti. U svakodnevnoj smo komunikaciji sa građanima, osluškujemo njihove potrebe i uvažavamo želje i molbe koje nam upućuju. Trudimo se, koliko je u našoj moći, da rešavamo probleme. Izuzetno je važno je da imate pravu sliku i da znate problematiku sa kojom se građani suočavaju jer onda zajednički lakše dolazimo do rešenja na obostrano zadovoljstvo. Tokom 2021. godine započeli smo sa realizacijom projekta sufinansiranja stambenih zajednica gde će Opština Zvezdara učestvovati sa 90 odsto a stambene zajednice sa 10 odsto vrednosti radova. Nakon Konkursa koji je bio raspisan i utvrđivanja liste od strane komisije, preko 40 stambenih zajednica dobija ili nova ulazna vrata ili poštanske sandučiće. Sa tom akcijom ćemo nastaviti i u 2022. godini sa tim što ćemo proširiti delokrug radova kako bi smo omogućili da se na primer okreče zgrade, uvede interfon ili video nadzor. Da bismo se približili građanima i iz prve ruke čuli njihove sugestije i primedbe, uveli smo praksu da se jednom nedeljno u zgradi opštine sastajemo sa upravnicima stambenih zajednica zato što nam je važno da imamo dobru komunikaciju sa predstavnicima više od 3.200 registrovanih stambenih zajednica koliko ih ima na Zvezdari. U saradnji sa JKP “Gradska čistoća“ trudili smo se da i komunalni red bude na višem nivou. Vršena je zamena kontejnera, podela PVC kanti za odlaganje komunalnog otpada, čišćenje deponija i čišćenje grafita sa fasada.

Pokazujete veliku brigu za najmlađe sugrađane opštine Zvezdara?

Najdraži projekti i aktivnosti koje sprovodimo su upravo oni koji su za decu i mlade i trudimo se da ih ima što više. U saradnji sa JKP “Zelenilo“ izgrađeno je dečije igralište u Šejkinoj ulici u Mirijevu, renoviran kompleks sportskih terena na tzv. Stojčinom brdu, na prostoru između ulica Matice Srpske i 16. oktobra. Deca Malog Mokrog Luga dobila su novo dečje igralište u Zlatiborskoj ulici koje je izgrađeno sredstvima iz opštinskog budžeta kao i dečije igralište u Velikom Mokrom Lugu u ulici Nikole Grulovića. Finansirali smo radove i na kompletnoj zameni krovova u OŠ “Stevan Sinđelić“ i OŠ „Desanka Maksimović“ na Konjarniku. Takođe za četiri škole smo uradili nove ograde kako bi deca bila sigurnija i bezbednija tokom svog boravka. U saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje urađena je rekonstrukcija dvorišta vrtića “Zeka“ u Velikom Mokrom Lugu gde je pre toga urađena i rekonstrukcija kompletnog objekta. U planu je izgradnja novog vrtića i nove osnovne škole u Mirijevu i u naselju Vojvode Vlahovića koje teritorijalno delimo sa Gradskom opštinom Voždovac. Veliki broj mladih bračnih parova sa decom živi u oba naselja i potreba za izgradnjom škole i vrtića je velika. Drago mi je da vas obavestim da je procedura započeta i da je izgradnja izvesna. Gradska opština Zvezdara tradicionalno svakog septembra poželi dobrodošlicu u školske klupe novim učenicima pa smo tako ove godine organizovali akciju podele rančeva za sve đake prvake zvezdarskih osnovnih škola koje je dobilo više od 1.700 prvaka. Pomenuo bih i sjajnu akciju Grada Beograda „BEO tablet“ u okviru koje je više od 6.000 đaka , uzrasta od 3. do 6. razreda, dobilo na poklon tablet uređaje koji će im olakšati učenje kod kuće i omogućiti savremeno pohađanje škole. Istakao bih zajedničku akciju koju svake godine sprovodimo sa Sekretarijatom za saobraćaj i Agencijom za bezbednost u saobraćaju u okviru koje poklanjamo autosedišta najmlađim stanovnicima Zvezdare. Tokom 2021. godine u dva navrata obezbedili smo više od 300 autosedišta za naše najmlađe sugrađane. Pred Novu godinu održana je i tradicionalna podela novogodišnjih paketića koje je dobilo više od 12.000 mališana predškolskog uzrasta sa teritorije GO Zvezdara.

Pored brige o najmlađim sugrađanima vidljivo je da raditite i na poboljšanju uslova za život i najstarijih sugrađana. Na koji način vodite brigu o njima?

Dosta pažnje posvećujemo i našim najstarijim sugrađanima. Organizovali smo besplatne izlete za penzionere tokom kojih su posećivali razne destinacije sa kojih nose prelepe utiske. Nastavićemo sa tim aktivnostima i u ovoj godini. Tokom 2021. godine otvoren je u Mirijevu novi klub za dnevni boravak i druženje penzionera.

Nadamo se da ćemo u dogovoru sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu tokom 2022. godine otvoriti na bar još jednoj ili dve lokacije klubove za penzionere. Zvezdara ima blizu 40.000 najstarijih sugrađana i ovakva mesta su prilika za njih da se druže i provedu vreme na kvalitetan način. O njihovim potrebama smo posebno vodili računa u vreme pandemije virusa Kovid-19.

Sve više se u poslednje vreme u medijma priča i piše o ekologiji. Da li ste radili nešto na tom planu?

Očekujem da će ovih dana biti potpisan ugovor sa Turističkom organizacijom grada Beograda pošto smo kao opština aplicirali kod Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije sa projektom prve faze uređenja Stepinog Gaja, prirodne oaze u Velikom Mokrom Lugu za koju bih zaista želeo da, poput Zvezdarske šume, u narednom periodu postane važna tačka na turističkoj mapi Beograda i da imamo zaista šta da ponudimo ne samo stanovnicima Zvezdare i Beograda već i svima onima koji posećuju naš grad. Ponosan sam i činjenicom da smo jedna od svega tri beogradske opštine potpisnice ugovora sa Ministarstvom za energetiku i rudarstvo za projekat energetske efikasnosti. Reč je o ugradnji solarnih panela za domaćinstva za šta postoji veliko interesovanje. Trenutno smo u proceduri izbora privrednog društva nakon čega sledi raspisivanje konkursa. Projekat će značajno smanjiti potrošnju električne energije.

Nedavno ste dobili Povelju za razvoj sporta na lokalu, koliko ulažete u sport?

Udruženje Sportnet koje na izuzetno profesionalan način prati sportske događaje i afirmiše sve što je vezano za sport nam je na osnovu aktivnosti GO Zvezdara dodelilo Povelju za razvoj sporta na lokalu. Pored toga, ostvarujemo i izvanrednu saradnju sa Mini Maxi ligom na čijem čelu je gospodin Vladan Škorić i zajednički smo organizovali nekoliko događaja. Nedavno smo završili rekonstrukciju šest košarkaških terena sredstvima iz opštinskog budžeta i sa tim ćemo nastaviti i naredne godine jer nam je cilj da omogućimo mladima da imaju prostore na kojima mogu da se bave sportom.

Foto: Beoinfo

Ono na šta sam izuzetno ponosan je organizacija humanitarnih turnira. U okviru obeležavanja Dana opštine odigran je humanitrani turnir u malom fudbalu kako bi pomogli da se prikupe sredstava za operaciju dečaka Sergeja Milićevića.

Godina iza nas je prošla u znaku pandemije virusa Kovid-19. Kako ste se borili i koliko ulažete u zdravstvo?

Više puta smo organizovali mobilne vakcinalne punktove kako bi omogućili imunizaciju građanima iz svih delova naše opštine. Trenutno je otvoren vakcinalni punkt i u Beo šoping centru. Želja nam je obzirom da je vakcinacija jedini način da se suprostavimo svim onim nedaćama koje prouzrokuje Kovid – 19 da što veći broj naših sugrađana bude vakcinisan i da se tokom ove 2022. godine, nadam se, vratimo normalnom funkcionisanju i životu. U znak zahvalnosti zdravstvenim radnicima kupili smo novi najsavremeniji ultrazvučni kolor dopler aparat za potrebe Doma zdravlja Zvezdara, ogranak u Mirijevu.

Nakon molbe lekara, GO Zvezdara donirala je letos i pet klima uređaja Bolnici za pedijatriju „Dr Olga Popović – Dedijer“.

Gradska opština Zvezdara je među aktivnijim opštinama kada je u pitanju borba protiv nasilja nad ženama. Koje aktivnosti ste sprovodili?

Komisija za rodnu ravnopravnost Gradske opštine Zvezdara i ove godine se priključila globalnoj svetskoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja se obeležava u preko 100 država sveta. Organizovanjem događaja povodom ove kampanje, Gradska opština Zvezdara i Komisija za rodnu ravnopravnost imali su želju da utiču na podizanje svesti građana o nasilju prema ženama i osnaživanju žena da prijave nasilje. Pomenuo bih samo neke od događaja koji su ove godine bili brojni, na prvom mestu tribinu „Uticaj pandemije na nasilje nad ženama u Srbiji“ u organizaciji Adria Medija Grupe , Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Udruženja Amikus i GO Zvezdara. Sa njom smo praktično započeli obeležavanje ove manifestacije a nastavili sa edukativnim predavanjem na temu prevencije o rodno zasnovanom nasilju nad ženama i porodičnom nasilju u organizaciji „Centra za žrtve nasilja DAR“. Posebno bih istakao i saradnju koju smo ove godine ostvarili sa evropskim institucijama koje su nam ustupile multimedijalnu izložbu pod nazivom „Kad je svet stao, one nisu“ koja je organizovana u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji finansira EU. Izložba je bila predstavljena u biblioteci “Branko Miljković” od 26.11. do 10.12.2021. godine. Pomenuo bih još predavanje spisateljice Ivane Kuzmanović „Bezuslovno sa granicama“ koja se bavi muško-ženskim odnosima, zatim predavanje o aromaterapiji „Zdravljem do mirisa“ koje je održala aromaterapeut Milka Raičević, zatim radionicu „Šta je trebalo da znam sa 15 da bih izbegla nasilje?“ koju smo organizovali zajedno sa Centrom za obrazovanje i kulturu. Ove godine Opština je poklonila svim zvezdarcima besplatnu predstavu „Sama je tražila“ u izvođenju Pan teatra. Predstava se bavi nasiljem nad ženama a pored ličnih iskustava žrtava, materijal korišćen kao inspiracija za predstavu su i policijski izveštaji i podaci dobijeni od Vesne Stanojević iz „Sigurne kuće“ – Beograd. 10 decembra na Dan ljudskih prava održan je i Okrugli sto na temu ljudskih prava i kršenja ljudskih prava u organizaciji Udruženja za očuvanje kulturne baštine „Dah“ i Udruženja izbeglih i raseljenih „Zavičaj“.

Možete li da nam kažete nešto o planovima i novinama za ovu 2022. godinu?

Istakao bih dve novine koje ćemo po prvi put imati tokom 2022. godine. GO Zvezdara će svakoj novorođenoj bebi sa adresom prebivališta na Zvezdari uručiti bebi paket dobrodošlice u vrednosti od 5.000 dinara. Zvezdara je svake godine bogatija za 2.500 novih stanovnika, voleo bih da iz godine u godinu ta brojka bude sve veća, a mi kao opština ćemo se potruditi da im svake godine na ovako lep način poželimo dobrodošlicu. Druga novina je osnivanje novog filmskog festivala na Zvezdari za koji verujem da će postati tradicionalan. Popularno je nazivan ZONFA – Zvezdarske otvorene noćne filmske avanture. Ideja je da u nedelji pred održavanje FEST-a, Gradska opština Zvezdara praktično omogući i deci i odraslima da besplatno pogledaju neke od najpopularnijih i najnovijih filmskih ostvarenja srpske kinematografije.

Dočekali smo Novu godinu, u toku su i božićni praznici, šta bi ste za kraj poželeli našim sugrađanima?

Poželeo bih svim sugrađanima da im Nova godina donese dobro zdravlje, mnogo ljubavi, uspeha i sreće i nove šanse za napredak na ličnom, porodičnom i profesionalnom planu i da praznike provedu u dobrom raspoloženju. U 2022. godini nas čeka puno obaveza, ali siguran sam da ćemo biti uspešniji nego u godini iza nas.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
few clouds
21.1 ° C
21.3 °
18 °
85 %
3.1kmh
20 %
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
27 °
Чет
29 °
Пет
28 °