26.9 C
Belgrade

Kad je „Ćira“ tutnjao kroz Srem

Aktuelna priča o Beo-vozu koji će saobraćati od aerodroma „Nikola Tesla“ do Obrenovca, preko opštine Surčin, podsetila nas je da je voz nekada „tutnjao“ i našom ravnicom, saobraćajući od Batajnice do Boljevaca. Parna lokomotiva “Ćira“ koja je nekada saobraćala uskim kolosekom Srema danas deluje kao sećanje na neki starovremenski film.

Da bismo više saznali o surčinskoj staroj železnici, zavirili smo u knjigu: „Sto godina železnice Jugoslavije, 1849-1949“ izdatoj 1951. godine. Pruga normalnog koloseka Batajnica – Boljevci u dužini od 23,4 km izgrađena je i puštena u saobraćaj 28.01.1915. godine. Pruga je prvobitno bila uskog koloseka, širine 0,76 metara, ali zbog oskudice u adekvatnom voznom parku za uzanu prugu, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, pruga je vrlo brzo, već u toku iste te 1915. godine, zamenjena prugom normalnog koloseka.

Pruga Batajnica – Boljevci je bila u eksploataciji do ukidanja pruge uzanog koloseka Obrenovac (i dalje prema Beogradu i Lajkovcu) – Zabrežje, ukinute u maju 1968. godine, kada se roba i putnici, vodenim putem prebacivala preko reke Save u obe smera. U nekim ranijim vremenima, kada nije bio razvijen drumski saobraćaj, ovaj način kombinovanog pružno-rečnog transporta je bio svrsishodan. Kasnije je sve to postalo nerentabilno, samim tim i ukinuto.

Najstarija pruga na teritoriji današnje Srbije, dužine 27 kilometara, otvorena je 1854. godine, tokom austrijske vlasti u Banatu. Ipak, počeci srpskih železnica vezuju se za Berlinski kongres dvadesetak godina kasnije.Tada se i Austrougarska, pored Srbije, obavezala da će njihovu železničku mrežu povezati sa srpskom prugom u nastajanju, čime bi se „dve pruge i dve civilizacije” susrele kod Beograda, vezom preko mosta na Savi.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
clear sky
26.9 ° C
27 °
24.7 °
45 %
6.7kmh
0 %
Чет
30 °
Пет
30 °
Суб
35 °
Нед
40 °
Пон
34 °

Servisne vesti

Radovi na vodovodnoj mreži u petak

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Voždovac, u petak, 6. avgusta, od 8 do 24 sata bez vode će ostati potrošači neparne...