2.9 C
Belgrade

Karavan kulture je završio svoje putovanje Vračarom na skveru Milene i Gage

Manifestacija „Karavan kulture na Vračaru“, u organizaciji Gradske opština Vračar i uz tehničku podršku Ustanove kulture ,,Božidarac“, u subotu je svečano zatvorena 102. izvođenjem predstave „Cacijev uspomenar“, autorskim projektom glumca Milana Cacija Mihailovića.

Sadržajan program na ovom skveru je počeo dečijom predstavom „Pipi i Pan u potrazi za Crvenkapom“. Nakon toga, bio je i nastup plesne grupe „Beogradskog igračkog centra“, u okviru njihovog projekta ,,Vračar_srce Beograda“, koji se realizuje uz finansijsku podršku Gradske opštine Vračar, a grupa mladih iz Cepore izvela je odlomke svog dramsko-plesnog performansa „Ogledalo“.

Glumac Miljan Prljeta ispred ove manifestacije zatvorio je program sledećim rečima: „Veliko hvala svima koji su pratili naše predstave na Karavanu kulture. Izvinjavamo se ako se ponekad glumci nisu čuli od saobraćaja okolo, ali to i nije toliko važno koliko činjenica da smo zaista uspeli da podelimo srce i ljubav sa svima vama“, rekao je glumac. Umetnik je istakao da se prvi put ove godine pod tim nazivom održava manifestacija pozorišnih predstava za decu i odrasle i istovremeno podsetio da se od 2019. godine održava slična manifestacija manjeg obima na platou kod Viške ulice, pored Kalenić pijace.

Ove godine zamišljen je koncept da se tokom četiri vikend večeri, subotom, predstave igraju na različitim trgovima – skverovima Vračara, te je Prljeta podsetio da je Karavan krenuo na „put“ 16. jula na istom mestu. Tada je posle svečanog otvaranja održana predstava za decu „Princ žaba“ i monodrama za odrasle „O glumatanju“ Slobodana Ćustića. Onda je festival nastavljen 23. jula na platou Mome Kapora (komadi „Aska i vuk“ i „Milunka Savić“) i 30. jula, na platou kod Viške ulice (komadi „Baš čarobna frula“ i „Život je loto“), da bi se u subotu vratio u svoje izvorno gnezdo – Skver Milene i Gage.

„Želim da se zahvalim svim učesnicima koji su se odazvali i koji su u ovim toplim danima izneli svoje programe na najbolji mogući način. Pre svega hvala vama, draga publiko, koji ste nas redovno posećivali i pratili i nadam se da će sledeće godine biti još obimnije, masovnije i lepše“, naglasio je Prljeta i onda u nekoliko reči opisao predstavu koja će biti izvedena.

Miljan je nazvao Cacija Mihailovića „legendom Vračara“ i da je reč o scenskom projektu koji mnogi znaju. Naime, Mihailović je 30 godina sakupljao anegdote iz glumačkih bifea u teatrima, gde su uključeni svi mogući dramski umetnici tokom spremanja predstava i šire od toga.

Milan Caci Mihailović je pred velikim brojem publike na improvizovanoj sceni Skvera Milene i Gage, iskreno govorio da se oseća posebno, jer igra na trgu koji nosi ime velikih glumaca koje je mnogo voleo i sa kojima je često delio pozorišnu scenu. Sa Draganom Nikolićem je glumio pune 42 godine u matičnom pozorištu Atelje 212, dok je sa Milenom Dravić često igrao na pozornici Zvezdara teatra.

„Zahvalan sam gradu što je napravio Skver Milene i Gage, jer takvim velikim ljudima je i potrebno da im se Beograd oduži. Bili su specifičan par, jer su predstavljali ne samo vrhunske glumce, već su bili sinonim za onaj pravi kvalitetni Beograd kome želimo da se vratimo. Gagu Nikolića su odavno zvali „Gospodin Mangup“, a to on i jeste bio. Zato se sada osećam potpuno drugačije što igram predstavu na trgu koji nosi njihovo ime“, emotivno je govorio Mihailović.

Glumac je otkrio da su na Vračaru u neposrednoj okolini živeli i Velimir Bata Živojinović, Petar Kralj, Vlastimir Đuza Stojiljković, Ljuba Moljac, Petar Banićević i mnogi drugi koji nisu više sa nama.

Na osnovu svoje tri knjige (2007, 2010, 2019) o beleškama anegdota iz pozorišnog života, Milan Caci Mihailović je 102. put sproveo publiku kroz izvanredne priče o legendama kao pravi spomenar. Ljubitelji dramske umetnosti uz grohote smeha su uživali u istinitim pričama o legendama kakvi su bili Zoran Radmilović, Dragan Gaga Nikolić, Taško Načić, Mihajlo Bata Paskaljević, Milutin Butković, Danilo Bata Stojković i drugi. Predstava je podsetila na mnoge književnike tog doba koji su stasavali – Danilo Kiš, Borislav Pekić, Borislav Mihajlović Mihiz, Dragoslav Mihajlović, Brana Crnčević, ali i dramski pisac Dušan Kovačević koji je kao mlad blistao sa svojim komedijama „Maratonci trče počasni krug“ i „Radovan III“.

Kroz skoro puna dva sata „Cacijev uspomenar“ je vratio publiku u doba kojeg više nema i time zatvorio Karavan kulture na Vračaru, na sceni Skvera Milene i Gage.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °