2.5 C
Belgrade

Klavirski koncert Aleksandre Ćirović u Galeriji `73

U okviru januarskog ciklusa koncerata programa „ARS MUSICUM“, u ponedeljak 17. januara održan je klavirski koncert srpskih autora pijanistkinje Aleksandre Ćirović.

Na programu su bile kompozicije Vasilija Mokranjca, Miloja Milojevića i Vladimira Tošića.

Aleksandra Ćirović je rođena u Beogradu gde je i diplomirala klavir 1991. godine na FMU u Beogradu, u klasi Zorice Dimitrijević Stošić, a kasnije je specijalizirala kamernu muziku u klasi profesorke Olivere Đurđević sa najvišim  prosečnim ocenama. Radila je  šest godina kao asistent na katedri za kamernu muziku FMU u Beogradu i u tom periodu je ostvarila veliki broj uspešnih koncerata  i nastupa sa eminentnim umetnicima, iz zemlje i inostranstva. Kao čembalistkinja, ostvarila je brojne internacionalne koncertne turneje sa Gudačima Svetog Đorđa.

Karijeru nastavlja u Parizu, gde se tokom svog desetogodišnjeg boravka više posvetila svojoj  solističkoj karijeri, usavršavajući se i  sarađujući sa svetski priznatim umetnicima i pedagozima,Frederic Meinders i Frederic Heidseik. Iz ovog perioda treba posebno izdvojiti solistički koncert održan 2003. u Holandskoj ambasadi gde je izvela značajna ciklična dela klavirske literature, kao i nastup u čuvenoj pariskoj sali „Cortot“.

Po povratku u zemlju radi kao profesor kamerne muzike na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, a od 2008. predaje na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Od tada do danas nastupala je na svim značajnim koncertnim podijumima u Beogradu (Kolarac, SANU, Ruski Dom, Guarnerius, itd ), kao i širom Srbije u Kragujevcu, Majdanpeku, Kraljevu, Smederevu, i u inostranstvu (Ohrid i Študgart).

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °