3.1 C
Belgrade

Komunalna deponija Grebača odlazi u istoriju

U prostorijama Javnog komunalnog preduzeća Obrenovac danas je potpisan ugovor koji se odnosi na rekonstrukciju hale za separaciju otpada, izgradnju nove transfer stanice i izgradnju reciklažnog dvorišta. Sastanku su prisustvovali predstavnici Gradske opštine Obrenovac, Javnog komunalnog preduzeća Obrenovac, Saobraćajnog instituta CIP i predstavnici Regionalnog centra za upravljanje otpadom ”Eko – Tamnava”.

Miroslav Čučković, predsednik Gradske opštine Obrenovac je na početku istakao važnost potpisanog ugovora.

– Ovo je najznačajniji ugovor koji je potpisan u ovoj godini, s obzirom da smo prošle godine potpisivali ugovore koji su za budućnost Obrenovca u ostalim infrastrukturnim projektima najvažniji za ceo ovaj vek. Treća magistrala sa izgradnjom toplovoda za milion novih kvadrata, izgradnja kanalizacije u svim naseljima u dužini od 99 kilometara, dve fabrike za preradu otpadnih voda i sistem vodovoda do svake kuće je nešto što se već gradi u Obrenovcu. Odnošenje otpada na ovakav način sa potpuno novih preko 3000 sudova, novih pet smećara i uz potpuno zatvaranje naše deponije zauvek i pretvaranje nje u zelenu površinu, koja će biti igralište za decu, kao što je to urađeno u modernim gradovima u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji je nešto što je velika stvar za Obrenovac – poručio je Čučković i detaljnije objasnio budući način deponovanja otpada.

– Tih 70 tona otpada koji svaki dan napravimo, a taj će broj biti sve veći će biti iznošeno iz Obrenovca i trajno deponovano van naše opštine. Ovaj ugovor predstavlja sigurnu budućnost za sve generacije koje dolaze, koje ćemo morati da učimo primarnoj separaciji odvajanju papira, stakla, metala, nekog opasnog otpada koji se odlaže sada sve zajedno na našu deponiju. To će prestati i imaćmo ovu vrstu aktivnosti na našem terenu koja će biti već od ponedeljka potkovana sa jednom velikom investicijom koju daje Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a koja se tiče video nadzora postojećih 20 divljih deponija koje se prave širom teritorije opštine Obrenovac. Ovde će biti napravljen kontrolni mehanizam sa monitoringom video nadzora tih lokacija i svako ko pomisli da tu odloži otpad, moj mu je savet da to ne čini nigde na teritoriji naše opštine. Ovo je jedan istorijski trenutak i raduje me što je CIP, kao državni institut neko ko je nosilac projekta, naše ministarstvo koje finansira sve ovo sa preko pet miliona evra, u svakom slučaju mi ćemo kao Obrenovac imati veliku korist od ovog što je danas urađeno – zaključio je Čučković.

Milan Marošanin, direktor Javnog komunalnog preduzeća Obrenovac se osvrnuo na benefite ovog projekta.

– Potpisivanje ovog ugovora je za nas jako važno, gde će opština Obrenovac u naredne dve do tri godine preći sa odlaganjem kompletnog otpada na regionalnu deponiju ”Eko – Tamnava”. Benefiti svega ovoga su zaštita životne sredine, ako bih rekao da godišnje preko 70.000 tona se odloži raznog smeća na gradsku deponiju možete zamisliti za tri godine kada toga ne bude bilo, gde ćemo umesto deponije stvoriti jednu zelenu oazu – rekao je Marošanin.

– Čeka nas veliki posao, čeka nas izrda projektne dokumentacije i što je najvažnije u sve to kada dobijemo dozvolu, zatim izvođenje radova i svi troškovi će biti na regionalnoj deponiji, znači kompletno finansiranje rekonstrukcije hale za separaciju, izgradnje reciklažnog dvorišta i transfer stanice. Sve to će za opštinu mnogo značiti, oslobodićemo grad od ogromnih količina otpada i doći ćemo u situaciju da Obrenovac postaje izuzetno čista sredina – naglasio je Marošanin.

Milutin Ignjatović, generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP je istakao spremnost za realizaciju ovog projekta.

– Mi ćemo ovaj elaborat uraditi što pre, ali nije to kraj treba da se rade svi projekti. Sada smo se dogovorili da CIP nastavi sa izradom projektne dokumentacije, separator prvo da se uradi, zatim da se napravi deponija u Kaleniću. Mislim da je upravo zaštita životne sredine ono čemu teži cela Evropa – saopštio je Ignjatović.

Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom ”Eko – Tamnava” se osvrnuo na samu složenost ovog projekta.

– Ovo je jedan veliki i složen projekat, koji trenutno obuhvata 11 lokalnih samouprava gde je i opština Obrenovac. Krajem decembra potpisani su ugovori i obezbeđena sredstva u iznosu od 75 miliona evra za izgradnju regionalnog centra i opremanje lokalnih samouprava – rekao je Petrović i precizirao deo projekta koji se odnosi na opštinu Obrenovac.

– Za opštinu Obrenovac je predviđeno 24.000 posuda od 200 litara za zbrinjavanje komunalnog otpada i 2300 kontejnera, takođe i pet vozila za reciklažni i komunalni otpad. Pored toga opština Obrenovac će dobiti veće benefite u oblasti rekonstrukcije postojećih postrojenja koji se nalaze na deponiji, kao i izgradnju nove transfer stanice i ostale infrastrukture – izjavio je Petrović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °