14.6 C
Belgrade

Koncert „Beograd svira” povodom manifestacije „Dani Beograda”

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović prisustvovala je danas u Kolarčevoj zadužbini koncertu pod nazivom „Beograd svira” koji se održava u okviru manifestacije „Dani Beograda”.

Na koncertu su nastupili hor „Collegium musicum” pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, kao i Stefan Milenković sa orkestrom.

Obraćajući se prisutnima, Vesna Vidović je poručila da se danas podsećamo dva veoma birna datuma u istoriji našeg grada.

– Podsećamo se aprila 878. godine kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje naziv grada Beograda, te aprila 1867. godine kada su knezu Mihailu predati ključevi Beograda od strane turskih vlasti i kada je Beograd ponovo postao srpski grad. Ovi datumi bili su inspiracija za „Dane Beograda” čiji je ovogodišnji moto „Beograd u srcu” – rekla je Vidovićeva.

Ona je podsetila da april mesec pamtimo i po tome što je naša prestonica bombardovana i rušena od strane nacista, saveznika 1944. godine i za vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

– Nije istorija našeg grada bila laka. Za današnji Beograd se stradalo i ginulo, za njega se borilo, rušen je i iznova građen, ali je u duhu praznika koji sutra proslavljamo uvek vaskrsavao. Svi ovi aprili u Beogradu nisu nas razdvojili, oslabili ni uništili, već danas ponosno stojimo i slavimo naš grad – poručila je zamenica gradonačelnika.

Vidovićeva je pozvala građane da uživaju u brojnim programima, izložbama i turističkim turama koje je grad pripremio, da se podsete i upoznaju sa istorijom našeg grada.

– Građani će moći da na potpuno nov način otkriju Terazije kao mesto gde se prepliću arhitektura, tradicija, istorija, poslovni i boemski život Beograđana, te da kroz Knez Mihailovu ulicu upoznaju veliku urbanističku transformaciju i snažan evropski zaokret u oblikovanju Beograda nakon 1867. godine, kada su ključevi grada konačno prešli iz turskih u srpske ruke – zaključila je Vesna Vidović. 

Događaju je prisustvovao i Vladimir Mijović, direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” koje je izvršni producent manifestacije „Dani Beograda”.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
mist
14.5 ° C
15.2 °
13.6 °
99 %
1kmh
97 %
Пон
24 °
Уто
24 °
Сре
24 °
Чет
25 °
Пет
18 °