12.4 C
Belgrade

Koncert „Zvuci tradicije šire se Gročanskom čaršijom“ u Rančićevoj kući

Odsek za srpsko tradicionalno pevanje Osnovne muzičke škole „Nevena Popović“ iz Grocke održaće koncert „Zvuci tradicije šire se Gročanskom čaršijom“ u sredu 8. juna sa početkom u 18 časova u Centru za kulturu Grocka, na letnjoj sceni autentičnog ambijenta Rančićeve kuće, varoške lepotice i zaštićenog kulturnog dobra Srbije.

Nakon dve godine pauze, odsek za Srpsko tradicionalno pevanje obeležiće pesmom kraj školske 2021/2022. godine, i predstaviće se svim ljubiteljima tradicije u ambijentu Rančićeve kuće, koji i sam predstavlja remek-delo srpske tradicionalne arhitekture iz 18. veka.

Odsek na kome se neguju, čuvaju od zaborava i prenose mlađim generacijama zvuci tradicionalnih pesama i srpskog folklora uopšte, najmlađi je odsek Osnovne muzičke škola „Nevena Popović“, koji postoji od 2015. godine. Za samo nekoliko godina rada postignuti su visoki rezultati, o čemu svedoče nagrade osvojene na Republičkom i drugim državnim i međunarodnim takmičenjima. Škola je postala prepoznatljiva po nastupima tradicionalne muzike koju izvode mnogobrojna deca koja ovaj odsek pohađaju, njih sedamdeset i dvoje, neretko uz instrumentalnu podršku nastavnika škole.

OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj jedina je u Srbiji koja nosi ime po ženi, poznatoj pijanistkinji i pedagogu Neveni Popović. U kategoriji osnovnih muzičkih škola po broju nagrada učenika nalazi se na prvom mestu na nivou Republike Srbije. U narednom periodu, ova ustanova od velikog kulturnog i obrazovnog značaja za opštinu Grocka, ali i šire, dobiće prvu namensku, potpuno akustičnu školu u Beogradu, i time rešiti problem neadekvatnog prostora sa kojim se bori od svog osnivanja.

Takođe, jedna je od malobrojnih muzičkih škola koja može da se pohvali odsekom za Srpsko tradicionalno pevanje, gde se vokalna tradicionalna muzika izučava u tri klase, i to u Grockoj i Vrčinu, Vinči, i Umčarima.

Na koncertu će se predstaviti učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda odseka za Srpsko tradicionalno pevanje iz klasa nastavnica Ane Jovanović, Katarine Milosavljević i Isidore Arsić, sa svojim gostima.

Pozivamo vas da prisustvujete događaju i uživate u zvucima tradicije koji će se širiti Rančićevom kućom i Gročanskom čaršijom u izvođenju učenika odseka za Srpsko tradicionalno pevanje OMŠ „Nevena Popović“.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °