13.5 C
Belgrade

Konkurs za izlagačku sezonu 2022. – Galerija Rančićeva kuća

Centar za kulturu Grocka raspisuje Konkurs za samostalne, autorske i grupne izložbe, kao i umetničke projekte, za izlagačku sezonu 2022. godine u Rančićevoj kući, galeriji i sedištu ustanove. Konkurs je otvoren od 5. avgusta do 30. septembra 2021. godine.

Galerijski prostor Centra za kulturu Grocka nalazi se u originalnom ambijentu Rančićeve kuće (60m2), staroj varoškoj srpskoj kući s kraja 18. i početka 19. veka. Objekat je zaštićen od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Postavke su prostorno orjentisane u dve prostorije Rančićeve kuće, opremljene izlagačkim vitrinama (od ukupno 12 vitrina, 9 su prosečnih dimenzija 150x79x32,5 cm, a 3 vitrine su ugaone, prosečnih dimenzija 150×79/54×29 cm).

Takav raspored idealan je za srednje do manje formate i umetničke forme, te se zainteresovani izlagači upućuju da koncept izložbe prilagode navedenom prostoru i duhu objekta. Kuća raspolaže i velikom baštom parkovskog tipa koja se koristi kao letnja muzička scena, ali i izlagački prostor na otvorenom (za forme u prostoru otporne na atmosferalije). Video materijal, instalacije u prostoru i sl., dobrodošli su kao dodatni program. Takođe, smatraju se dobrodošlim prijave koje uključuju interakciju sa osobenim spomeničkim identitetom i arhitekturom Rančićeve kuće – u cilju predstavljanja umetnosti i njenih izražajnih mogućnosti, kao i povezivanja likovnog koncepta ustanove sa sredinom u kojoj deluje.

Savet galerije radi u sastavu renomiranih umetnika i stručnjaka u oblasti umetnosti. Likovni Savet Rančićeve kuće čine: dr um. Anamarija Vartabedijan, slikar, prof. Zoran Ivanović, vajar, kustos Zorica Atić, istoričar umetnosti.

Koncepte sa kojima konkurišu za izlaganje mogu priložiti akademski obrazovani umetnici, kustosi, kolekcionari, članovi renomiranih strukovnih udruženja likovnih i primenjenih umetnosti (ULUS, ULUPUDS), a koji nisu izlagali u Centru za kulturu Grocka u protekle 2 godine. Konkursna prijava treba da sadrži:

  • podatke o autoru (ime i prezime, adresa, e-mail i kontakt telefon)
  • idejni koncept (do 2000 karaktera)
  • fotografije/jpg radova (min. 5 fotografija)
  • podatke o radovima (tehnika, dimenzije, godina nastanka)
  • profesionalnu biografiju
  • predlog dodatnih programa (ukoliko su planirani) tokom trajanja izložbe.

Poželjno je da prijave za konkurs budu u elektronskoj formi. Konkursne prijave sa potrebnom dokumentacijom slati na e-adresu: centargrocka@gmail.com, od 05. avgusta do 30. septembra tekuće godine. Ukoliko umetnici nisu u mogućnosti da dokumentaciju pošalju elektronskim putem, svoju prijavu mogu dostaviti (sa naznakom „Za izlagački konkurs 2022″) poštom na adresu: Centar za kulturu Grocka (Rančićeva kuća), Majevička 9, 11306 Grocka.

Napomena: Konkursni materijal se ne vraća. Uslovi izlaganja i obaveze izlagača su detaljno definisani, pri čemu Ustanova obezbeđuje galerijski prostor, postavku, katalog i PR aktivnosti, a umetnik je u obavezi da rad po izboru ostavi u zbirci Centra za kulturu.

Upoznajte se sa Rančićevom kućom:

Link 1 i Link 2

Rezultati konkursa i spisak prihvaćenih prijava biće objavljeni do kraja novembra 2021. godine na sajtu i FB stranici Centra za kulturu Grocka.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
clear sky
13.5 ° C
14.8 °
10.9 °
73 %
2.1kmh
0 %
Пет
15 °
Суб
13 °
Нед
13 °
Пон
14 °
Уто
11 °

Servisne vesti

Završava se jesenje suzbijanje odraslih jedinki krpelja

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća” današnjom akcijom suzbijanja krpelja sa zemlje na javnim površinama teritorije grada Beograda završava jesenju, ali...