4 C
Belgrade

Konkurs za izlagačku sezonu 2023. u galeriji Rančićeve kuće

Centar za kulturu Grocka raspisuje Konkurs za samostalne, autorske i grupne izložbe, kao i umetničke projekte, za izlagačku sezonu 2023. godine u Rančićevoj kući, galeriji i sedištu ustanove. Konkurs je otvoren od 25. avgusta do 31. oktobra 2022. godine.

Galerijski prostor Centra za kulturu Grocka nalazi se u originalnom ambijentu Rančićeve kuće (60m2), staroj varoškoj srpskoj kući s kraja 18. i početka 19. veka. Objekat je zaštićen od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Postavke su prostorno orjentisane u dve prostorije Rančićeve kuće, opremljene izlagačkim vitrinama (od ukupno 12 vitrina, 9 su prosečnih dimenzija 148x78x30cm, a 3 vitrine su ugaone, prosečnih dimenzija 148×70/54×27 cm).
Takav raspored idealan je za srednje do manje formate i umetničke forme, te se zainteresovani izlagači upućuju da koncept izložbe prilagode navedenom prostoru i duhu objekta. Kuća raspolaže i velikom baštom parkovskog tipa koja se koristi kao letnja muzička scena, ali i izlagački prostor na otvorenom (za forme u prostoru otporne na atmosferalije). Video materijal, instalacije u prostoru i sl., dobrodošli su kao dodatni program. Takođe, smatraju se dobrodošlim prijave koje uključuju interakciju sa osobenim spomeničkim identitetom i arhitekturom Rančićeve kuće – u cilju predstavljanja umetnosti i njenih izražajnih mogućnosti, kao i povezivanja likovnog koncepta ustanove sa sredinom u kojoj deluje.

Koncepte sa kojima konkurišu za izlaganje mogu priložiti akademski obrazovani umetnici, kustosi, kolekcionari, članovi renomiranih strukovnih udruženja likovnih i primenjenih umetnosti (ULUS, ULUPUDS), a koji nisu izlagali u Centru za kulturu Grocka u protekle 2 godine.

Konkursna prijava treba da sadrži:

  • podatke o autoru (ime, prezime, adresa, imejl, kontakt telefon)
  • idejni koncept (do 2000 karaktera)
  • fotografije radova (min. 5 fotografija)
  • podatke o radovima (tehnika, dimenzije, godina nastanka)
  • profesionalna biografija
  • predlog dodatnih programa (ukoliko su planirani) tokom trajanja izložbe.

Poželjno je da prijave za konkurs budu u elektronskoj formi. Konkursne prijave sa potrebnom dokumentacijom slati na e-adresu: centarzakulturugrocka@gmail.com, od 25. avgusta do 31. oktobra tekuće godine.
Ukoliko umetnici nisu u mogućnosti da dokumentaciju pošalju elektronskim putem, svoju prijavu mogu dostaviti (sa naznakom „Za izlagački konkurs 2023”) poštom na adresu: Centar za kulturu Grocka (Rančićeva kuća), Majevička 9, 11306 Grocka.

Savet galerije radi u sastavu renomiranih umetnika i stručnjaka u oblasti umetnosti.
Likovni Savet Rančićeve kuće čine: dr um. Anamarija Vartabedijan, slikar, prof. Zoran Ivanović, vajar, kustos Zorica Atić, istoričar umetnosti.

Rezultati konkursa i spisak prihvaćenih prijava biće objavljeni do kraja novembra 2022. godine na sajtu i FB stranici Centra za kulturu Grocka.

Napomena: Konkursni materijal se ne vraća. Uslovi izlaganja i obaveze izlagača su definisani, gde Ustanova obezbeđuje galerijski prostor, postavku, katalog i PR aktivnosti, a umetnik je u obavezi da rad po izboru ostavi u zbirci Centra za kulturu.

Upoznajte se sa Rančićevom kućom:

Prezentacija Rančićeve kuće, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda:
beogradskonasledje.rs/kd/zavod/grocka/ranciceva-kuca

Virtuelni obilazak Rančićeve kuće:
https://my.matterport.com/show/?m=PLmE99TPSmU

(u trenutku snimanja, u galeriji Rančićeve kuće nalazila se postavka „VI Likovno putovanje“, godišnja izložba dečjih radova nastalih na edukativnim Likovnim radionicama ustanove).

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °