5.3 C
Belgrade

Kontinuirano održavanje kanala u zemunskim naseljima

Gradska opština Zemun u skladu sa programom redovnog održavanja kanalske mreže u zemunskim naseljima Batajnica, Busije, Grmovac i Ugrinovci na godišnjem nivou angažuje mehanizaciju da čisti i prokopava kanale.

U prethodnom periodu na svim lokacijama tretirano je više od 30 kanala.

Obnovljena je kanalska mreža u dužini od pet kilometara sa 200 prilaza kućama koje imaju ćupriju ispred kapije u ulicama Iriškoj, Vojačkoj, Jasenovačkih mučenika, Kralja Stefana Tomaša i Drage Mihajlović u Batajnici.

Takođe, radilo se i u Novosadskoj ulici, Posavskoj, dok je u Ulici Male međe 28 nova pored čišćenja kanala izgrađena kišna kanalizacija sa slivnicima.

Po istom principu tretirane su kritične tačke u Busijama, Ugrinovcima i Grmovcu, gde se radilo na izmuljavanju i daljem prokopavanju kanala, čija je osnovna uloga da u sebe prime višak podzemnih voda, ali i atmosferskih padavina u sistem kanala Galovica.

Trenutno se radi na obnovi kanala u šest ulica u naselju Šangaj i očekuje se završetak radova do kraja marta.

Mašine su angažovane i u naselju Busije u ulicama Begečkoj, Simona Zlokovića i Svetozara Borojevića od Bojne, a u planu su radovi u još četiri ulice u ovom zemunskom naselju.

Početkom marta meseca Gradska opština Zemun počeće sa obnovom kanala duž sedam ulica u Ugrinovcima. Između ostalog, na izmuljavanju kanala, sanaciji ćuprija, i košenju strnjike i korova radiće se u Ugrinovačkih solunaca, Školskoj i Ulici Skeljani.

Redovno održavanje melioracione kanalske mreže u Zemunu kontinuirano sprovodi i Vodoprivredno preduzeće ”Galovica”.

Održavanje kanala neophodno je zbog regulacije odvođenja suvišnih voda i regulisanja nivoa podzemnih voda na obradivim površinama.

Kako bi široka kanalska mreža funkcionisala, identifikuju se problematične tačke koje nastaju širenjem građevinskog reona, u kojima su se brojni kanali našli u okviru naselja, što zahteva veće angažovanje na njihovom održavanju, budući da imaju višestruku ulogu u zaštiti od suvišnih voda.

GO Zemun

Najnovije

Belgrade
broken clouds
5.3 ° C
6.4 °
3.6 °
86 %
6.2kmh
75 %
Нед
5 °
Пон
3 °
Уто
6 °
Сре
5 °
Чет
1 °