2.9 C
Belgrade

Koridori Srbije: Netačni navodi o pukotinama na potpornim zidovima, saobraćaj kroz Grdeličku klisuru se odvija nesmetano

Poslednjih dana objavljeno je više tendencioznih i netačnih tekstova u pojedinim medijima u kojima se tvrdilo da su se u Grdeličkoj klisuri na pojedinim potpornim zidovima pojavile pukotine, a koji predstavljaju uznemiravanje javnosti. Koridori Srbije obaveštavaju javnost da se saobraćaj kroz Grdeličku klisuru odvija nesmetano, uz najviši stepen bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Podsećamo da su inženjeri i geometri Koridora Srbije u više navrata vanredno izašli na teren i to 11., 12. i 14. novembra i izvršili očitavanje svih referentnih tačaka. Tom prilikom, utvrđeno je da se od kada je uspostavljen sistem referentnih tačaka do sada, nisu dogodila apsolutno nikakva pomeranja na kosinama, koje su predmet medijskih spekulacija. Koridori Srbije su još 2019. godine uspostavili stalni monitoring na kosinama u Grdeličkoj klisuri, i da do sada nikakva pomeranja nisu zabeležena.

Budući da su pojedini mediji nastavili da objavljuju neistine, a pritom ne uvažavajući činjenice iz saopštenja Koridora Srbije, dana 15.11.2022. godine na teren su izašli predstavnici Sektora za inspekcijski nadzor ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na zahtev ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića. Inspekcija je prilikom vršenja inspekcijskog nadzora, zapisnikom konstatovala da ne postoje deformacije i pukotine na predmetnoj konstrukciji zaštite kosine. Nadležni inspektor naveo je da se radi o denivelisanim radnim spojevima koji su izvedeni tokom radova, a zbog same tehnologije i uslova gradnje, kao i da je na denivelisanom spoju, zbog zaštite od prodora atmosferske vode, izvršena površinska obrada cementnim malterom, koja stvara vizuelni osećaj da se radi o pukotini.

Ovim putem još jednom skrećemo pažnju predstavnicima medija, koji plasiraju u javnost netačne tekstove i na taj način uznemiravaju građane Republike Srbije, da će Koridori Srbije kao Investitor projekta, biti prinuđeni da preduzmu adekvatne mere u skladu sa zakonom, odnosno da podnesu krivične prijave za vršenje dela širenja lažnih vesti i izazivanja panike. Autoput kroz Grdeličku klisuru je međunarodna saobraćajnica i širenjem lažnih vesti ne unosi se samo panika među građane, već se nanosi i šteta Republici Srbiji.

Odeljenje za odnose s javnošću Koridora Srbije

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °