2.9 C
Belgrade

„Kraljica šaha“ – Dan za dame velemajstore

U svečanoj sali Gradske opštine Vračar, u nedelju je održan sedmi po redu šahovski turnir „ Kraljica šaha“ , u organizaciji ŠSO „Partizan junior“, ŠK „Delfin“ i Opštine Vračar. Takmičarski program je obuhvatio 200 devojčica školskog uzrasta, koje su bile podeljene po starosnim kategorijama.

Takmičarke su pozdravili predsednik Opštine prof.dr Milan A. Nedeljković i Alisa Marić, najbolja jugoslovenska i srpska šahistkinja svih vremena.

„Turnir je zamišljen da služi popularizaciji ženskog šaha i podršci rodnoj ravnopravnosti. Naučna istraživanja pokazala su da šah povećava intelektualne, moralne i emocionalne kapacitete dece. Jedan od važnih segmenata ovog programa je rad sa ženskom populacijom, svih uzrasta, kroz afirmaciju, edukaciju i organizaciju različitih vrsta takmičenja, “ rekao je predsednik Opštine. 

Aleksandar Banović, član Veća, istakao je da su devojčice bile veoma zainteresovane za turnir, uživale su u takmičenju ali i druženju, naročito sa velemajstorom u šahu Alisom Marić.

„Kroz ovaj besplatan projekat učenja i takmičenja, u kojem najboljim učesnicama obezbeđujemo odgovarajuće nagrade, doprinosimo intelektualnom, kognitivnom, moralnom i duhovnom razvoju dece i omladine, „rekao je Banović

Svaka učesnica je dobila prigodnu, zlatnu medalju, a bolje plasirane, krajem marta, igraju turnir za trofeje, pehare i knjige. Cilj je promocija ženskog sporta i ravnopravnost polova, podrška devojčicama u borbi sa izazovima i ostavrenju svojih ambicija. Ulažući u sport i zdravlje naše dece, ulažemo u budućnost Srbije.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °