2.5 C
Belgrade

Kulturno nasleđe beogradskih grobalja

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Dragan Đurđević primio je danas u Starom dvoru predsednicu Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope Lidiju Pliberšek povodom kandidature Beograda za održavanje Godišnje konferencije ovog udruženja. 

Đurđević je rekao da su Javno komunalno preduzeće „Pogrebne usluge” i Grad Beograd ozbiljni kandidati za dobijanje organizacije Godišnje konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope (ASCE). 

– Učinićemo sve što je u našoj moći da se pomenuta konferencija, koja je planirana za septembar, održi u Beogradu, jer JKP „Pogrebne usluge” i pogrebna preduzeća iz Srbije imaju šta da pokažu po pitanju kulturne baštine grobalja – rekao je Đurđević. 

Vršilac direktora Javnog komunalnog preduzeća „Pogrebne usluge” Vladan Đukić je rekao da je siguran da će Beograd besprekorno organizovati Godišnju ASCE konferenciju, uprkos činjenici da postoji ozbiljna konkurencija poput Istanbula, Milana, Rima, Lisabona.

– Grad Beograd i JKP „Pogrebne usluge” imaju šta da pokažu učesnicima ove konferencije, kao i drugim gostima naše prestonice – rekao je Đukić. 

Predsednica Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope Lidija Pliberšek rekla je da organizacija na čijem je čelu nastoji da tretira groblja kao kulturno nasleđe. 

– Naša misija je da sačuvamo i predstavimo značajna evropska groblja kao važne delove evropske kulture, istorije gradova i naroda. Beograd, odnosno beogradsko Novo groblje važan je deo naše organizacije i važan član Evropske rute grobalja, osnovane pod pokroviteljstvom Evropskog instituta za kulturne rute, sa sedištem u Luksemburgu. Tokom današnjeg sastanka razgovarali smo o kandidaturi Beograda, kao i radu preduzeća „Pogrebne usluge” i mislim da Beograd ima dobre šanse da dobije organizaciju Godišnje konferencije – rekla je Lidija Pliberšek. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °