14.8 C
Belgrade

Lepote valjevskog kraja

Obilaskom valjevskog kraja najstariji vračarci i ove godine nastavili su da upoznaju prirodne lepote i znamenitosti Srbije. Valjevo, Brankovina i manastir Lelić mesta su koja su na današnjem izletu, u organizaciji Gradske opštine Vračar, seniori posetili.

Pred polazak na ovo prelepo putovanje Vračarce je pozdravio predsednik Gradske opštine Vračar Akademik prof. dr Milan A. Nedeljković, koji je izrazio zadovoljstvo što će penzioneri i ove godine nastaviti svoja druženja i putovanja u okviru programa „Seniori upoznaju Srbiji“.

Jednodnevni izlet Vračarci su počeli obilaskom sedišta Kolubarskog upravnog okruga – Valjeva i njegovog gradskog jezgra smeštenog u kotlini kroz koju protiče reka Kolubara. Valjevo se svrstava među najstarija gradska naselja Srbije, a pored vojskovođa i narodnih vođa, znatan je i broj istaknutih književnika, umetnika i naučnika poreklom iz ovog grada. Putovanje su nastavili obilaskom Brankovine, sela koje je tokom XIX veka steklo svoju slavu kroz dramatične događaje tog vremena i zato ga s pravom zovu „selo puno istorije“. Ovo selo je poznato i kao rodno mesto mnogih ličnosti značajnih za istoriju i kulturu Srbije. Brankovina je bila dom porodice Nenadović, iz koje su potekle vođe Prvog srpskog ustanka, duhovnici i ministri prve srpske vlade.

Najpoznatiji među njima su verovatno Aleksa Nenadović i Prota Mateja Nenadović. Ipak, Brankovina je najpoznatija po najvećoj srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović, koja je ovde odrasla, išla u školu, pisala i završila svoj život. Po njenoj želji je ovde i sahranjena, okružena netaknutom prirodom koju danas okružuju klupice na kojima su seniori uživali u Desankinim stihovima. Putovanje su završili posetom manastiru Lelić, zadužbini Vladike Nikolaja, njegovog oca Dragomira i majke Ekaterine Velimirović

Predah od obilaska znamenitosti i trenutke za razmenu utiska seniori su iskoristili tokom poslepodnevnog ručka u organizaciji Gradske opštine Vračar. Svi penzioneri sa mestom prebivališta na opštini Vračar mogu se svakog radnog dana prijaviti za jednodnevni izlet pozivom na broj telefona 011 3081 455.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
14.8 ° C
15.2 °
14.1 °
55 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °