4 C
Belgrade

Likovno putovanje je otvoreno za posetioce

Tradicionalna godišnja smotra dečjih radova „Likovno putovanje“, nastalih na Likovnim radionicama Centra za kulturu Grocka, otvorena je za posetioce u petak 28. januara u 18č u Rančićevoj kući, galeriji ustanove kulture opštine Grocka – u prijatnoj domaćoj atmosferi ovog čarobnog ambijenta.

Izložbu je predstavila Zorica Atić, direktorka ustanove, naglasivši misiju i edukativni pristup Likovne radionice ustanove, a potom su se na svoj pedagoški rad osvrnule i umetnice Marion Dedić i Mika Lovre, slikarke i likovni pedagozi ustanove u likovnom radu sa decom.

Tradicionalna izložba dečjih radova u Rančićevoj kući pod sloganom „Likovno putovanje 2021“ deli sa publikom izobilje i lepotu dečjeg likovnog stvaralačkog izraza.

Postavka obuhvata odabir najuspešnih ostvarenja tokom 2021. godine čiji su tvorci deca i učenici uzrasta od 6 do 11 godina osnovnih škola u Grockoj i Vrčinu, čiji su se kreativni radovi našli i na dečjim izložbama širom Srbije.
Razigrana godišnja izložbena postavka u Rančićevoj kući sastoji se od brojnih crteža, slika, vajarskih radova, grafika, kolaža i umetničkih predmeta oblikovanih u različitim likovnim i primenjenim tehnikama, a predstavljeni radovi izvedeni su samostalno i zajedničkim radom više polaznika.

Stvaralačko putovanje radionice obuhvata raznovrsne teme protkane saznanjima o umetnicima, umetničkim pravcima, muzejima, likovnim elementima i tehnikama, aktuelnim izložbama, manifestacijama…

Posebno nadahnuće tokom ,,Dana evropske baštine” su kulturno nasleđe i prirodne lepote Grocke. Vinčanska kultura, kasnorimska grobnica u Brestoviku, manastir Rajinovac u Begaljici, šareni voćnjaci, vinogradi, zeleni krajolici i reka Dunav su neka od prvih polazišta domaćeg nasleđa koja se nadalje prostiru na likovno putovanje kulturnom baštinom širom Srbije, ali i sveta.

,,Večite teme” od mrtve prirode, portreta, autoportreta i pejzaža, preko domaćih i divljih životinja, ptica, riba, tradicionalnih narodnih i srpskih srednjevekovnih narodnih motiva, umetnost domaće radinosti, maske, praznične teme, oslikavanje tekstila i kamenčića, reciklaža… samo su neki od kreativnih izazova kojima su se polaznici bavili tokom protekle godine.

Prilikom otvaranja izložbe su praćene aplauzima nastupile učenice OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj, iz naselja Vrčin i Umčari, i to Dragana Đorđević i Ana Milenković – tradicionalno pevanje, Ljubica Farkaš i Lara Pantelić – flauta.

Izložba traje do 22. februara 2022. godine.

Dobro došli!

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °