6.2 C
Belgrade

Manifestacija „Dani slobode” od 20. oktobra do 1. novembra

Manifestacija „Dani slobode” biće tradicionalno održana, od 20. oktobra do 1. novembra nizom manifestacija, najavili su danas na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić je istakla da se manifestacijom „Dani slobode” obeležavaju dva velika datuma iz istorije našeg grada. Nizom dešavanja na više lokacija u gradu sećamo se 20. oktobra 1944. godine – oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 1. novembra 1918. godine – oslobođenja srpske prestonice u Prvom svetskom ratu, istakla je resorna sekretarka.

– Manifestacijom „Dani slobode” se sećamo ljudi koji su nam omogućili da kulturu i umetnost stvaramo i živimo u slobodi. Kultura, umetnost i svako stvaralaštvo nastaju i razvijaju se samo kao odraz naše slobode – slobode duha, mišljenja i življenja prema univerzalnim vrednostima – istakla je Nataša Mihailović Vacić.

Ukazala da je naš narod u toj borbi za slobodu imao i svoje saveznike – Francuze, Ruse, Amerikance, Engleze, koji su se rame uz rame borili u dva svetska rata sa našim borcima.

– Borba za zajedničku vrednost duboko je usađena u svakom čoveku. Borba koja prevazilazi granice, ujedinjuje civilizacije i briše jezičke i kulturne barijere, te ujedinjuje sve slobodoljubive ljude ovog sveta. Možemo da nastavimo da koristimo i širimo njihovu borbu za slobodu, kako bi u svakom trenutku Beograd i Srbija bili oaza slobode – zaključila je Nataša Mihailović Vacić i pozvala Beograđane, te goste prestonice da u narednim danima posete ovu manifestaciju.

Događaju je prisustvovala direktorka Narodnog muzeja i članica Organizacionog odbora manifestacije „Dani slobode” Bojana Borić Brešković, kao i reditelj Omladinskog pozorišta „Dadov” Marko Čelebić, čija kuća je izvršni producent manifestacije.

Uz ceremonije polaganja venaca, tradicionalno će biti organizovan defile „Pobeda slobode”, koncerti, pozorišne predstave i izložbe na više lokacija u prestonici, najavili su organizatori.

„Dani slobode” se organizuju pod pokroviteljstvom Grada Beograda, kada se čita proglas u svim beogradskim osnovnim i srednjim školama povodom dva bitna datuma iz istorije prestonice Srbije.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °